DİYABET NEDİR?
Diyabet, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeteri kadar faydalanamadığı, sürekli olarak tıbbi bakım gerektiren, kronik, geniş spektrumlu bir metabolizma bozukluğudur. Vücut kandaki glukoz miktarını kontrol edememektedir. Diyabet, kan şekerinin yükselmesiyle karakterize ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmek için vücudun "glukoz" denen bir tür şekere ihtiyacı vardır. Glukozun hücre içine girmesini sağlayan pankreastan salgılanan insülin hormonudur. İnsülin olmadığında glukoz (şeker) hücre içine giremeyecektir. Hücreler aç kalacaktır.
Hastalığın, akut komplikasyon riskini azaltmak ve uzun dönem kronik (retinal, renal, nöral, kardiyak ve vasküler) ve tedavi maliyetini artıran komplikasyonlarından korunmak için sağlık çalışanları ve hastaların sürekli eğitimi şarttır.
DİYABET SEMPTOMLARI
DİYABET SINIFLAMASI
Tip 1 Diyabet
İnsülin hormonu tamamen eksikse bu diyabete "Tip 1 Diyabet" denir. Genellikle mutlak insülin noksanlığı vardır. Genellikle 30 yaşından önce başlar.
Tip 1 diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadırlar.
Tip 2 Diyabet
İnsülin hormonu var ama miktarı az veya dokularda insüline karşı direnç varsa, bu diyabete de "Tip 2 Diyabet" denir.
TİP 2 DİYABET KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR?
Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM):
Gebelik sırasında ortaya çıkan ve genellikle doğumla birlikte düzelen diyabet formudur. Gebeliğe bağlı insülin direnci ve genetik yatkınlık rol oynar. Doğumla birlikte sıklıkla düzelir, ancak daha sonraki gebeliklerde tekrarlar. Tip 2 diyabet için de önemli bir risk faktörü olarak sayılır.
DİYABET TEDAVİSİNDEKİ AMAÇ; kan şekeri yükselme ve düşmelerini önlemek, diyabete bağlı gelişebilecek komplikasyonları engellemek ve gelişmiş sorunların ilerlemesini yavaşlatmaktır.
İLAÇ TEDAVİSİNDE;
1- Şeker Düşürücü İlaçlar:
2- İnsülin Tedavisi: Yerine koyma tedavisidir. Alışkanlık ya da bağımlılık yapmaz.
DİYABET VE KRONİK KOMPLİKASYONLAR
Kan şekeri kontrolünün sağlanmaması kısa ve uzun dönemde sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Diyabetik retinopati açısından yılda en az bir kez göz dibi muayenesi yaptırınız!
Diyabetik nefropati açısından yılda en az bir kez mikroalbuminüri ölçümü yaptırınız!
KORUYUCU AYAK BAKIMI
Sinir hücrelerinin zarar görmesi sonucu ayaklarda duyu kaybı, kas gücü kaybı, parmaklarda pençeleşme, şekil bozukluğu, ciltte kuruluk, nasır ve çatlaklar oluşabilir. Koruyucu ayak bakımı ile ayaklardaki "diyabetik ayak yarası" gelişimi engellenebilir. Diyabet eğitim hemşiresinden, ayak bakımının nasıl olması gerektiği ve ayakların nasıl korunması gerektiği ile ilgili eğitim alınması çok önemlidir ve gereklidir.