MEME ESTETİĞİ
Meme estetiği, cerrahi alanında önemli bir yer kaplayan, memeyi toparlamak ya da küçültmek ve memeyi büyütmek amacıyla yapılan estetik uygulamalardır.
Meme Büyütme
Doğuştan yapısal olarak küçük ya da doğum sonrasında atrofi nedeniyle küçülmüş meme dokuları için estetik ve fonksiyonel amaçlı uygulanan cerrahi bir girişimdir. Meme volümünün vücut konturlarına göre küçük veya asimetrik olduğu memelerde uygulanır. Genellikle asimetrik memeleri simetrik hale getirmek için, meme sarkması, atrofi veya cerrahi meme hastalıkları nedeniyle mastektomi (meme dokusunun çıkarılması) yapılanlarda meme protezi kullanılarak meme büyütme işlemi yapılır.
Meme büyütmek amacıyla veya meme kitlesini ortaya çıkarmak için implantlardan faydalanılır. Eğer cilt – cilt altı dokuları implantı saklamaya yetecek kadar değilse hastanın kendi dokuları kullanılır. Hem cerrah hem hastalar cerrahi sonucu belirleyen konuları ameliyattan önce tartışmalı ve belirli bir süreç saptanmalıdır.
Cerrahi kesinin yerine hasta ve doktor birlikte karar verir. Meme altı çizgisindeki kesi en sık kullanılan kesidir. Meme büyütmede gerçekçi olmayan beklentiler, uygun olmayan implantlar ve iyileşme problemleri sorun oluşturabilir.
Meme Dokusunu Büyütme İşlemi
Materyal olarak silikon jel kıvamında protezler kullanılmaktadır. Özellikle poliüretan kaplı silikonlar meme sertleşmesi en düşük riske sahip yüksek kalitede silikonlar olup, normal kadın memesi şeklinde, tamamen yuvarlaktır. Bu protezlerde dış kabuk yırtılsa bile jel silikon dağılmamakta şeklini muhafaza etmektedir.
Meme dokusuna protezi yerleştirme işleminde kesi yeri, hastanın ve hekimin istekleri, kullanılacak protezin tipine bağlı olarak değişiklik oluşturabilir. Protez 4-5 cm’lik bir kesi ile uygulanır. Protez, meme dokusunun hemen altına ya da göğüs duvar kasının altında hazırlanan bir boşluğa yerleştirilebilir. Kas altına yerleştirilmesi ameliyat sonrası erken dönemde bir miktar ağrıya neden olsa da diğer yan etkilerinin daha az olması ve daha doğal bir görünüm sağlaması nedeniyle tercih edilir.
Ameliyat yaklaşık 1.5 – 2 saat sürmekte olup, genel anestezi altında uygulanır. Hasta birkaç gün içerisinde normal yaşantısına dönebilir. Kısa bir süre özel sütyenler kullanması gerekebilir. Hastaya 3 hafta süreyle ağır kaldırmaması, kollarını yukarıya kaldırmaması önerilir. 6. haftadan itibaren her türlü sportif faaliyette bulunabilir.
Komplikasyon olarak % 1-2 olguda kapsül kontraktürü gelişebilir. Böyle bir durumda ikinci bir ameliyatla sert kapsül çıkartılıp aynı protezler yeniden yerleştirilir. Hastanın sağlığını tehdit edecek bir olumsuzluk beklenmemektedir.
Eğer meme küçüklüğünün yanı sıra meme dokusunda sarkma da söz konusu ise beraberinde meme dikleştirme (mastopeksi) birlikte uygulanır.
Meme Dikleştirme (Mastopeksi)
Mastopeksi; küçültmeksizin meme hacminin dikleştirilmesi ve düzenlenerek şekillendirilmesidir. Hastaların çoğunda meme derisi genişlemiş, sarkık ve meme dokusu nispeten azalmıştır. Memenin sarkmasına ve diri görünümünü kaybetmesine;
yaş,
yerçekimi,
gebelik ve emzirme,
kilo alıp verme neden olur.
Elastikiyet kaybı derinin ve meme bezinin bağlantılarının gerilmesine ve uzamasına neden olur. Meme dokusu aşağıya indikçe üst bölgede dolgunluk kaybı olur. Meme sarkıklığına (pitoz) belirgin meme dokusu azalması eşlik ediyorsa mastopeksi işlemine, meme implantı uygulaması da eklenir. Özellikle meme üst bölgesi dolgunluğunu sağlamak için bu işlem uygulanır. Ayrıca doğumsal ya da sonradan kazanılmış meme asimetrilerinde de büyütmeli mastopeksi tercih edilir.
Meme dikleştirmede uygulanacak ameliyat tekniği memelerin büyüklüğüne, sarkmanın derecesine, derinin elastikiyetine göre değişebilir. Hafif sarkma olan kişilerde meme başı etrafında yapılan müdahale yeterli olabilirken, ileri düzeyde sarkma olan vakalarda meme altı kıvrımında da kesi ve dikişler bulunabilir.
İlk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı olan izler zamanla beyazlaşır, daha az görünür hale gelir ve genellikle sütyen ve bikini sınırları içerisinde kalır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren ameliyattan sonra yerleştirilen direnler, ertesi gün çekilir. 10-12. günlerde dikişler alınır. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün kol hareketleri ağrılı olabilir. Basit ağrı kesicilerle hasta rahatlar, birkaç gün içerisinde de günlük aktivitelerine dönebilirler.
Meme Küçültme
Meme küçültme ameliyatı, göğüslerin vücut hatlarından daha büyük olması durumunda tercih edilir. Göğüslerin büyük olmasının nedenleri arasında;
Meme küçültme ameliyatı olmak isteyen kadınlarda genellikle; büyük ve iri göğüslerin sarkması sonucu boyun ve bel ağrıları görülebilir. Bu durum ameliyatı tercih etme sebeplerinin başında gelir. Büyük ve iri göğüsler omuz bölgesinde sütyen askı izlerinin çıkmasına neden olur. Göğüs altlarında sık sık terlemeye bağlı dermatoz ve cilt hassasiyeti gelişebilir.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Annelik Estetiği
Boyun Germe Ve Gıdı Estetiği
Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene İmplantı
Cilt Yenileme ve Cilt Gençleştirme
Dolgu
Dudak Estetiği (Dudak Şekillendirme)
Dudak-Damak Yarıkları
Genital Estetik
Gıdı Estetiği
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Jinekomasti Ameliyatı
Kalça Kaldırma (Brazilian Butt Lift)
Karın Germe (Abdominoplasti)
Kaş Kaldırma (Kaş Estetiği)
Kepçe Kulak Estetiği
Kol ve Bacak Germe
Kulak Estetiği (Otoplasti)
Liposuction
Meme Büyütme
Meme Dikleştirme (Mastopeksi)
Meme Estetiği