Mide botoksu nedir, nasıl uygulanır?
Mide botoksu son zamanlarda gözde olan obezite tedavi seçeneklerinden biridir. Diyete yardımcı bir yöntem olarak tanımlanması daha doğru olacaktır. Endoskopik yöntem ile mideye içeriden belirli bölgelere botoks iğnesi uygulamasıdır. Ameliyat olmadığından dolayı minimal invaziv bir yöntemdir. Sedasyon (uyutularak) eşliğinde uygulandığından dolayı işlem sırasında ve sonrasında herhangi ağrı sızı hissedilmediği için çok konforlu bir yöntemdir. Sedasyon ile uygulandığı için yaklaşık 2 saat gözlem gerekmektedir. Fakat sonrası hastalarımız işlerine ve günlük yaşantılarına dönebilmektedirler.
Mide botoksunun etki mekanizması nasıldır?
Midenin belirli yerlerine uygulanan botoks, mide hareketlerini durdurduğu, azalttığı için yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasına sebep olmaktadır. Bu durum daha erken doyma hissine ve daha geç acıkmaya sebep olmaktadır. Gıda alımını azalttığından dolayı kilo kaybına sebep olmaktadır. 6 ay kadar etkilidir ve gerekli durumlarda tekrarlanabilir.
Mide botoksunun dezavantajları nelerdir?
Doyma hissini arttırdığı, erken doyma ve geç acıkamaya sebep olduğu için etkili olan bu yöntem mide hacmini azaltan bir yöntem değildir. Bu nedenle tokluk hissi oluşsa da gıda alımına engel değildir. Yeme bozukluğu olan kişilerde etkisiz olabilmektedir. Etkin kilo kaybı için mide botoksu işleminden sonra diyet programı uyguması şarttır. Diyet programını sadık kalmak tokluk hissini desteklediği için oldukça kolay olacaktır ama olmazsa olmaz denilebilir.
Diğer bir dezavantajı ise geçici süre etkili olmasıdır. Tekrarlanabilmesine rağmen istenilen özellik bir defa uygulama, uygun kilo kaybı ve verilen kilonun korunmasıdır. Bunun için diyet programının uygulanması, 6 ay sonra botoksun etkisi geçtikten sonra da 6 ayda oluşturulan diyet alışkanlığının devam ettirilmesidir. Aksi takdirde tekrar kilo alımı mümkündür.
Mide botoksu kimlere uygulanmalıdır?
Her kiloda uygulanabilir ve tekrarlanabilir olmasına rağmen kilo verme miktarı, uygulanan diyet ve yapılan egzersize göre değişiklik görtermektedir. Bu nedenle aşırı kilolu hastalarda çok fazla kilo kaybı öngörülmemelidir. Kilo verme beklentisi tahmin edilebilir olmalıdır. Hayatına spor ve diyeti ilave edebilecek, bu hayat tarzını devam ettirebilecek hastalar mide botoksu için en uygun hastalardır.
Mide botoksu oldum kilo veremiyorum. Neden?
Bunu 2 sebebi vardır.
1- Mide botoksu bir çok merkezde bir çok yöntemle ve miktarda uygulanmaktadır. Buna rağmen istenilen etkinin sağlanabilmesi için doğru yöntemle doğru yerlere doğru miktarda doğru aletlerle uygulanmalıdır. Aksi takdirde etkisiz olabilmektedir.
2- Tok olunmasına rağmen yemeğe devam edilmesi, diyet ve spor programına uyulmaması da yetersiz kilo verilmesine sebep olmaktadır.
Kliniğimizde uygun cihazlarla, alanında etkin ve yetkin hekimler tarfından yapılan mide botoksu uygulamasında beklentilerinizin gerçekleştiğini görebilirsiniz. İlgili tüm sorularınız, bireysel tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi için Özel Can Hastanesi Genel Cerrahi polikliniğine davetlisiniz. Sağlıklı mutlu bir yaşam dileriz.
Genel Cerrahi
Adrenal Bez Hastalıkları
Endoskopi ve Kolonosokopi Nedir, Nasıl Yapılır?
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Nedir?
Hemoroid – Basur Mayasıl Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kitleleri Nelerdir
Kist Hidatik Nedir?
Laparoskopik Cerrahiler
Makat Çatalağı – Anal Fissür Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Meme Kanserinde Erken Tanı Metabolik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Balonu Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Botoksu Nedir? Ne Kadar Etkilidir? Kimlere Uygulanabilir?
Obezite ve Metabolik Cerrahi Revizyon Ameliyatları
Tüp Mide Ameliyatı