Randevu Al

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde en çok tercih edilen cerrahi yöntemdir, mide küçültme işlemidir. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre en riskli hastalıklar grubunda yer alan rahatsızlıklardan birisidir. Kompleks fakat önlenebilir bir hastalıktır. Cerrahi tedavide yer alan tüp mide ameliyatı, emilim bozukluğu olmadan gıda kısıtlayıcı bir operasyondur.

 

Midenin %80’i alınarak daha az gıda tüketimi ve buna bağlı olarak kilo kaybı amaçlanır. Tüp mide ameliyatında mide küçültülerek ince uzun bir tüpe benzetilir. Bu yüzden işlem, tüp mide ameliyatı olarak adlandırılır. Hastaların vücut kitle indeksi, sağlık durumu gibi koşullar dikkate alınarak tüp mide ameliyatına uygun olup olmadıkları belirlenir. Fazla kilolardan kurtulup yeni bir hayata başlamak isteyenler için başvurulacak bir yöntemdir.

Tüp Mide Ameliyatı için Kimler Uygun Adaydır?

Vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde (ileri derecede obez) olanlar ya da vücut kitle indeksi 35-40 arası olup obeziteye bağlı kronik hastalığı olan kişiler tüp mide ameliyatı için uygun adaydır. Bu şartları taşıyan ve diyet, spor gibi yöntemlerle kilo veremeyen kişiler tüp mide ameliyatı olabilirler.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat Öncesi Değerlendirme

Ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını anlamak için ameliyattan önce detaylı tetkikler uygulanır. Anestezi almaya engel bir hastalığı bulunan kişilerde ameliyat gerçekleştirilemez. Ameliyat öncesi hastanın kilo ve boyu ölçülerek vücut kitle indeksi not edilir. Ameliyata uygunluğun belirlenmesi ve ameliyat sonrası süreç takibi için bu oranlar önemlidir.

 

Hasta eğer ameliyat sonrası eskisi gibi hatta eskisinden daha çok yemek yiyebileceğini düşünüyor ve yaşam tarzında bir değişikliğe gitmek istemiyorsa ameliyat tercih edilmemelidir, gerçekçi beklentiler koymak da fayda vardır. Bu yüzden ameliyat öncesi hekim görüşmesinde hastanın bu tedaviden beklentileri iyi değerlendirilmelidir.

 

Tüp mide ameliyatı, genel anestezi altında yapılan cerrahi bir uygulamadır. Ameliyat süresi bir çok faktöre bağlı değişkenlik göstermekle birlikte, yaklaşık 30 dakika ile 1 buçuk saat aralığında sürebilir. Mide çevresinde ufak birkaç delik açılarak kapalı yöntem ile mideye ulaşılır. Mideye kesi uygulanarak midenin %80’lik kısmı alınır. Bu işlem sırasında midenin giriş ve çıkış kısmı korunur. Böylece sindirim sistemi aynı şekilde işlevine devam eder.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası

İyileşme Süreci

  • Tüp mide ameliyatından sonra 3-4 gün kadar hastanede yatış gerekebilir. Hastanın durumuna göre bu süre daha kısa olabilir.
  • Ameliyat kapalı yöntem ile yapıldığı için kesi yerleri ve dikişler çok ufaktır. Bu yüzden iyileşme süreci bir iki hafta içinde tamamlanır.
  • Dikişler iyileşene kadar ağır eşyaları kaldırmamak, eğilmemek ya da yukarı doğru uzanmamak gerekir.
  • Ameliyattan 10 gün sonra hafif yürüyüşlere başlanabilir. 1 ayın sonunda ise yavaş yavaş ağırlık sporlara başlanabilir.

Beslenme Süreci

  • İlk 2 hafta katı gıda alınmamalı sadece sıvı gıdalar tüketilmelidir.
  • 3. ve 4. Haftalarda yumuşak sulu diyete geçilir. Yumuşak gıdalar ve gıdaların püre hali tüketilebilir.
  • 5. haftadan sonra normal beslenmeye geçilebilir. Ancak sağlıklı gıdaları tüketmeye özen göstermek ve gazlı içeceklerden uzak durmak önerilir.

Kilo Verme Süreci

  • İlk Ay

12-15 kilo verilir. Beslenme ve spora bağlı olarak daha fazla kilo vermek mümkündür. İlk ay, eski Midenin küçülmüş olması iştahı da azaltarak diyetisyenin verdiği beslenme programına uymaya yardımcı olabilir. Yine de eski beslenme düzenini bırakmak birçok hasta için zorlayıcı olabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir.

  • İlk 3 Ay

İlk 3 ayda verilen toplam kilo oranı, fazla kiloların %30’luk bir kısmıdır. İlk 3 aylık dönemde diyetisyen tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme programına bağlı kalmak önemlidir. İlk aylar beslenme ve düzenli spor alışkanlığı kazanılırsa diğer aylarda da bu alışkanlığı sürdürmek kolay olacaktır.

  • İlk 6 Ay

Fazla kiloların %50’si verilir. 6 ayı tamamlayan hastalar günlük yaşamlarında daha önce yapamadıkları birçok şeyi yapabilir hale gelirler. Hastaların yaşam kalitelerindeki artış, motivasyonu arttırarak sağlıklı beslenme ve spora devam etmek için tetikleyici bir güç olur.

  • 12 Ay Sonra

12 aylık süreci tamamlayan tüp mide hastaları, fazla kilolarının %60’ını verebilir. Tabii ki hastaların azmi, kilo verme sürecinde değişikliğe sebep olabilir.

  • 18 Ay Sonra

Tüp mide ameliyatından sonraki 18. Ayın sonunda kilo verme oranı %80’lere ulaşabilir. Hastanın yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları gibi koşullara bağlı olarak kilo verme süreci devam edebilir.