Kontak lensler; Miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe), presbiyopi (kırk yaş üzeri yakını görememe), astigmatizma gibi görme kusurlarında kullanılabileceği gibi kozmetik amaçlı olarak göz rengini değiştirmekte veya kornea yaralanmalarında tedavi amaçlı olarak kullanılabilen, gözün ön tabakası olan kornea üzerine yerleştirilebilen küçük merceklerdir.
Kontak Lens Seçimi Öncesinde Mutlaka Göz Muayenesi Olmalısınız.
Hastanın gözünün kontak lense uygun olup olmadığı, lensin tipi, derecesi, çapı, eğikliği değerlendirilerek kontak lens uygulamasına geçilir.
Doktorun aynı zamanda lensin nasıl uygulanacağı, nasıl korunacağı, kullanım süreci hakkında hastayı bilgilendirmesi gerekir.
Kontak lensler net bir görüş sağlamalı, göz yaşı dolaşımı ile hafifçe hareket edebilmelidir.
Lensler kullanım alanlarına göre; siferik kontak lensler (miyopi ve hipermetropi de tercih edilir.), torik kontak lensler (astigmatizmde), multifocal kontak lensler (kırk yaş üzeri yakın görme bozukluklarında), hibrit kontak lensler (astigmatizma ve keratokonusta), teropatik kontak lensler (kornea yaralanmalarında kullanılır.) şeklinde sınıflandırılır.
Kontak lenslerle uyunmamalıdır. Deniz eve havuza kontak lenslerle girmek ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğinden sakıncalıdır. Göz de kızarıklık, batma, çapaklanma gibi şikayetler olduğunda lens çıkarılmalı ve hekimle görüşülmelidir.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Diyabetik Retinopati Tedavisi
Excimer Lazer
Femto Lazerli Katarakt Cerrahisi
Genel Göz Muayenesi
Glokom – Göz Tansiyonu
Göz İçi (Fakik) Lens Tedavisi
Göz Kapağı Bozuklukları
Göz Kapağı Estetiği
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Gözde Işık Çakması
Keratokonus – Kornea İncelmesi
Kontak Lensler
Refraksiyon (Kırma Kusurları) – Astigmatizm, Miyopi, Hipermetropi
Retina Dekolmanı – Retina Yırtığı
Şaşılık Tedavisi
Vitrektomi