Randevu Al

Ağrısız Doğum Yaklaşımı

Ağrısız Doğum nedir?

Epidural doğum, normal vajinal doğum esnasında anne adayının belinden ince bir iğne yardımıyla omurilik kanalında epidural alana lokal anestezik ilaç verilmesi yoluyla, hissedilen ağrıların azaltılması hatta tamamen kesilmesi ilkesine dayanan doğum şeklidir. Halk arasında “prenses doğum” olarak bilinen doğum şeklidir. Bir çok avantajı olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Doğum sürecinde anne adayının ağrılarının neredeyse hiç hissedilmemesine yardımcı olur ve konforlu bir doğum süreci vadeder. Ancak hissedilen ağrının azalması anne adayında ıkınma hissinin kaybolmasına ve rahim kasılmalarının azalmasına sebep olur. Bu da doğum sürecini uzatır. Epidural doğum, doğumun ilk evresinin daha önce doğum yapmamış kadınlarda 24 saatten daha fazla, daha önce doğum yapmış kadınlarda da 18 saate kadar; doğumun ikinci evresinin ise daha önce doğum yapmamış kadınlarda 3 saate, daha önce doğum yapmış kadınlarda ise 2 saate kadar  uzamasına sebep olabilir. Böyle durumlarda anne ve bebek yorulmaya başlayabilir ve müdahaleli doğum dediğimiz vakum uygulamaları ve çeşitli manevraların uygulanması gerekli olabilir.

Neden Ağrısız Doğum tercih edilir?

Normal vajinal doğum günümüzde maalesef korkulan bir süreç halini almaya başlamıştır. Bunun farklı gerekçeleri mevcuttur ancak gebelik döneminde normal vajinal doğuma sağlıklı bir hazırlık süreci ile üstesinden gelinmeyecek bir korku değildir. Sağlıklı geçirilen bir gebelik süreci ve mental hazırlık ile normal vajinal doğum yapılmaması için hiçbir sebep yoktur. Doktorunuzun tespit ettiği ek bir sağlık problemi olmadığı sürece, anne adayının normal vajinal doğumu istemesi ve kendisini hem fiziksel hem de mental olarak hazırlaması ve ailenin de tam desteği ile normal vajinal doğum siz anne adayları için, evet meşakkatli ama bir o kadar da güzel bir tecrübe olacaktır.

Tüm gebelik boyunca yapılacak düzenli egzersizler, kilo kontrolü ve nefes egzersizleri doğum sürecini kolaylaştıracaktır. Düzenli egzersiz, anne adayının kas gücünü yüksek tutup daha kuvvetli ıkınmalar ile doğumu kolaylaştıracağı gibi doğum sonrası iyileşme döneminde de anneye yardımcı olacak ve annenin daha kolay toparlanmasını sağlayacaktır. Yine anne adayının gebelik döneminde fazla kilo almaması doğum esnasında bebeğin doğum kanalında ilerleyişini kolaylaştıracaktır.
Doğum her anne adayı için farklı bir tecrübe anlamı taşır. O yüzden hiçbir şekilde anne adayının kendisini farklı bir hamile kadın ile kıyaslamaması gerekmektedir. Hatta aynı kadının farklı gebelikleri bile birbiri ile çok farklı şekilde seyredecektir. O yüzden hem gebelik sürecini hem de doğum sürecini farklı farklı ağızlardan dinleyerek kendi serüveniniz ile kıyaslamayınız, hem de etraftan duyduğunuz kötü tecrübelerden yola çıkarak motivasyonunuzu bozmayınız.

Epidural Doğum Ne Kadar Sürer?

Epidural doğum sonucunda,  doğumun ilk evresi, daha önce doğum yapmamış kadınlar için 24 saatten daha fazla, daha önce doğum yapmış kadınlarda ise 18 saate kadar uzatabilir. Epidural doğumun ikinci evresinin ise daha önce doğum yapmamış kadınlarda 3 saate, daha önce doğum yapmış kadınlarda ise 2 saate kadar uzamasına sebep olabilir. Bu süreler içerisinde ise anne ve bebek yorulmaya başlayabilir. Müdahaleli doğum dediğimiz vakum uygulamaları ve çeşitli manevraların uygulanması gerekli olabilir.

Ağrısız Doğum yöntemleri nelerdir?

Ağrısız doğum yöntemi son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaktadır, Ağrısız Doğumda ise öne çıkan yöntemler şunlardır;

Epidural Anestezi: Epidural anestezi, en yaygın olarak tercih edilen ağrısız doğum yöntemlerinden biridir. Bir anestezi uzmanı tarafından bel bölgesine uygulanan bu yöntem, alt vücutta hissi kaybetmeye ve ağrıyı önlemeye yardımcı olur.

Spinal Anestezi: Spinal anestezi, epidural anesteziye benzer bir şekilde çalışır, ancak ilaçlar daha düşük bir bölgeye enjekte edilir. Bu, hızlı ve etkili bir ağrı kesici etki sağlar.

Lokal Anestezi: Lokal anestezi, doğum sırasında perine bölgesine uygulanır ve cerrahi kesiklerin veya dikişlerin yapılmasını kolaylaştırır.

Hipnoz ve Meditasyon: Bazı kadınlar ağrısız doğumu meditasyon ve hipnoz gibi tekniklerle denemektedirler. Bu yöntemler, zihinsel ve duygusal hazırlık gerektirir.

En doğru bilgiyi her zaman doktorunuzdan alacağınızı lütfen unutmayınız. Gebelik ve doğum süresince doktorunuz ve işinde uzman ebeler en büyük destekçiniz olacaktır.