Botoks enjeksiyonları, bir kasın sınırlı bir süre hareket etmesini önlemek için bir toksin kullanılarak yapılan enjeksiyonlardır. Genellikle yüzdeki kırışıklıkları düzeltmek, kaş çatma çizgilerine ve diğer yüz kırışıklıklarına neden olan yüz kaslarını gevşetmek için kullanılır. Kozmetolojik uygulamalar arasında yüz ve çene dışında, boyun ve göğüs bölgesindeki çizgi, kırışıklık ve kırışıklıkların düzeltilmesi de mümkündür. Ayrıca boyun spazmlarını ve diğer kas spazmlarını, terlemeyi, aşırı aktif mesaneyi, göz tembelliğini ve diğer durumları tedavi etmek için de botoksa başvurulur. Ayrıca migreni de önlemeye yardımcı olabilir.
Botoks enjeksiyonlarındaki ilaç, botulizm adı verilen bir tür gıda kaynaklı zehirlenmeye neden olan aynı toksinden yapılır. Kural olarak, tıbbi amaçlar için kullanılan bakteri toksinleri, doğru kullanıldığında zararlı değildir, tıbbi kontrol standartlarını karşılamaktadır. “Mucize toksin (miracle poison)” olarak da adlandırılan Botulinum toksini enjeksiyonları genellikle iyi tolere edilir ve yan etkileri azdır.Bu sağlık hizmetini sağlayacak uzmanların doğru seçilmesi, botoks enjeksiyonunun komplikasyonsuz gerçekleştirilmesi için plastik cerrahlara veya dermatologlara başvurulması gerekmektedir. Uzmanların niteliklerini, yetkinliklerini ve deneyimlerini araştırmak, ona göre tercih yapmak önemlidir.
Çoğu plastik cerrah ve dermatoloğa göre, botoks enjeksiyonu için ideal adaylar 18 yaşında veya daha büyük, fiziksel sağlığı iyi, hamile veya emzirmeyen kişilerdir. Hastada herhangi bir cilt enfeksiyonu, nöromüsküler bir rahatsızlık, risk teşkil edecek bazı ilaç kullanımı varsa botulinum toksin enjeksiyonları önerilmez. Prosedürün sonuçlarıyla ilgili olarak orta derecede gerçekçi beklentilerin olmasında fayda vardır.
Hastanın ihtiyaçları ve durumu değerlendirilmelidir. Uygun tedavi şekli hakkında uzmanla görüşme sağlanmalıdır. Herhangi bir ters giden durumun varlığında başvurulacak yollar, riskler ve olası yan etkiler tartışılmalıdır. Hasta, son dört ay içinde herhangi bir Botoks enjeksiyonu yaptırmışsa, bunu söylemelidir. Kan sulandırıcı kullanıyorsa yine bildirilmelidir. Kanama veya morarma riskini azaltmak için enjeksiyondan birkaç gün önce bunları almayı bırakmak gerekebilir.
Genellikle işlem sırasında fazla ağrı hissedilmez. Ancak, özellikle avuç veya ayaklardaki aşırı terleme için tedavi yapılıyorsa, cildin önceden uyuşturulmasını hastalar isteyebilir. Bölgeyi uyuşturmak için de; cilde uygulanan anestezik, buz/soğuk uygulama yöntemlerine başvurulabilir.
Yüz kırışıklıklarını veya boyun spazmlarını tedavi etmek amacıyla farklı tiplerde Botulinum toksinleri mevcuttur. Botox enjeksiyonları genellikle tıbbi ortamlarda yapılmaktadır ve yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Uzman, cildinize veya kaslarınıza küçük miktarlarda botulinum toksini enjekte etmek için ince bir iğne kullanır. Gereken atış sayısı, tedavi alanının boyutu gibi birçok faktöre bağlıdır.
İşlemden sonra uygulama yapılan bölgeleri 24 saat ovmayın veya masaj yapmayın. Enjeksiyondan sonra 2-4 saat yatmayın. Bu tavsiyeye uyulması, toksinin ihtiyaç duyulmayan bir alana yayılmasını önlemeye yardımcı olur. 2 gün boyunca ağır egzersiz yapmaktan, güneşlenmekten ve saunadan kaçının. Yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında size verilen tavsiyelere dikkatlice uymalısınız. Botox enjeksiyonları genellikle tedaviden 1 ila 3 gün sonra etki etmeye başlar, ancak tam sonuçların görülmesi bir hafta veya daha uzun sürebilir. Tedavi edilen soruna bağlı olarak etki 3 ila 4 ay sürebilir. Etkiyi sürdürmek için, düzenli takip enjeksiyonlarına ihtiyacınızın olacağını unutamak gerekir. Tekrar botulinum toksini enjeksiyonu yaptırmak için en az 3 ay beklemeniz gerekir. Uygulamadan hemen sonra günlük yaşam aktivitelerine ve normal yaşama geri dönülebilir.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?