Randevu Al

Bromelain nedir?

Bromelain, proteolitik enzim adı verilen bir enzim türüdür. Ananas suyunda ve ananas sapında bulunur. Bromelain, vücudun ağrı ve şişlikle savaşan, ödem karşıtı maddeler üretmesine neden olur. Vücutta ameliyat veya yaralanma sonrasında oluşabilecek ağrı ve şişliği, kireçlenmeyi, ve kas ağrılarını azaltmak yanı sıra antibiyotiklerin emilimlerinin arttırılması gibi birçok terapötik faydadan sorumludur. İnsanlar bromelaini kas ağrısı, ağrı, yanıklar, böbrek taşları ve diğer birçok rahatsızlık için kullanmaktadır.

Ananas, yüzyıllardır Orta ve Güney Amerika’da hazımsızlığı tedavi etmek ve iltihabı azaltmak için kullanılmıştır. Ananasın sapından ve suyundan elde edilen bromelain, ilk olarak 1800’lerin sonlarında ananas bitkisinden izole edilmiştir. Bromelain birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir, ancak özellikle enfeksiyon ve yaralanmalardan kaynaklanan iltihabı azaltmak üzere daha

Bromelain ne için kullanılır?

Çalışmalar karışık sonuçlar gösterse de bromelain ameliyat ve fiziksel yaralanmalardan sonra şişliği, morarmayı, iyileşme süresini ve ağrıyı azaltabilir. Genellikle tendinit, burkulma ve incinme ve diğer küçük kas yaralanmalarından kaynaklanan iltihabı azaltmak için kullanılır. Diş, burun ve ayak ameliyatları geçiren kişilerle ilgili çalışmalar iltihabı azalttığına dair bulgular gösterebiliyor. Avrupa’da bromelain, kulak, burun ve boğaz ameliyatı veya travmasından sonra sinüs ve burun şişliğini tedavi etmek için de kullanılabilmekte.

Bromelainin cilde uygulandığında, üçüncü derece yanıklardaki ölü dokuyu temizlemede, yani debridman adı verilen bir işlemde faydalı olabileceğini gösterse de ciddi yanıklar bir doktor bakımı mutlaka gerekir. Sinüzitle ilişkili öksürük, burun mukusunun azaltılmasında da katkı alınabileceği düşünülmektedir. Saman nezlesi olarak anılan nezleden kaynaklı şişlik ve iltihabı gidermek için de kullanılabilmektedir.

Bazı takviye ürün üreticileri tarafından bromelainin kilo verme ve bromelaindeki enzimlerin vücudun yağları sindirme hızını arttırabileceği belirtilmektedir. Bu konuda bromelainin kilo verme konusundaki etkilerine dair çok az araştırma mevcuttur.

Bromelain içeren gıdalar nelerdir?


Bromelain ananas bitkisinde bulunur, ancak ananas bitkisindeki miktar ilaç etkisi yaratacak kadar yüksek dozda değildir. Bromelain ağız yoluyla kullanım için tablet ve kapsül formlarında da eczanelerde bulunabilmektedir.

Doğal formda gıdalardan bromelain ihtiyacınızı karşılamak için aşağıdaki gıdaları tüketebilirsiniz;

  • Kivi
  • Yoğurt
  • Kuşkonmaz
  • İncir
  • Lahana ve Kore turşusu

Bromelainin zararları nelerdir?

Takviyelerin yan etkileri olabilir veya ilaçlarla etkileşime girebilir. Bunları yalnızca sağlık uzmanlarının gözetimi altında almanızı öneriyoruz. Bromelain genellikle 8 ila 10 ardışık günden daha uzun süre önerilmez.

Bromelainin yan etkileri genellikle hafiftir ve şunları içerir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Aşırı adet kanaması

Ananas, lateks, buğday, kereviz, papain, havuç, rezene, selvi poleni veya çimen polenine alerjisi olan kişilerde bromelain alerjisi de olabilir. Hamile kadınlar, kanama bozukluğu olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olanlar bromelain kullanmamalıdır. Bromelain ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan en az 2 hafta önce bromelain almayı bırakmalısınız.

Bromelainin olası yan etkileri neler olabilir?

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi görüyorsanız, sağlık uzmanınıza danışmadan bromelain kullanmamanızı öneriyoruz.

Antibiyotikler

Bromelain, vücut tarafından emilen antibiyotik miktarını artırabilir. Bir klinik çalışmada, bromelain ve amoksisilin kombinasyonu kanda amoksisilin seviyelerini yükseltti. Ayrıca, bazı çalışmalar bromelainin vücudun bir başka antibiyotik olan tetrasiklini emilimini artırabileceğini öne sürüyor.

Kan incelticiler (antikoagülanlar ve antiplatelet ilaçlar)

Bromelain kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir. Kan sulandırıcılarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Bazı kan sulandırıcı ilaçlar şunlardır:

Sakinleştiriciler

Bazı uzmanlar bromelainin sakinleştirici ilaçları daha güçlü hale getirebileceğine inanıyor, aynı durum sakinleştirici etkisi olan bitkiler için de geçerlidir.

Bromelain ne kadar kullanılmalı?

Bromelain takviyesi kullanmaya karar verdiyseniz, öncelikle doktorunuza danışmanızı öneririz. Yanlış dozda kullanmak yan etkilere yol açabilir, araştırmalar günde iki üç kez kullanılan bromelainin miligram olarak 80 ile 400 mg arasında kullanılmasını önermektedir.

Kaynakça;