Randevu Al

Çocuğum okula hazır mı?

Uzmanlar, okul öncesinin çocuklarının sosyalleşmesini, diğer çocuklarla ve yetişkinlerle paylaşımda bulunması ve etkileşim kurmasını sağladığı konusunda fikre sahipler. Peki üç yaşındaki çocuğunuz bezden kurtuldu ve akranlarıyla oynamaktan hoşlanıyor, peki anaokuluna başlamak için hazır mıdır? Siz ebeveynler olarak hazır mısınız? Okulun çocuğunuzun gelişimine katkıları nelerdir, uzman görüşler okula başlamanın ve artık ebeveyn gözetiminden ayrılmanın bir aşaması olan bu sürecin çoğu çocuk için gözetilmesi gereken önemli bir deneyim olduğu noktasında hemfikir.

Çocuklarda okul öncesi eğitime başlamak

Sosyalleşme bir çocuğun okul öncesine hazır olup olmadığının en iyi göstergelerinden bir tanesidir. Eğer çocuğunuz diğer çocuklarla birlikte olmayı seviyorsa, sosyalleşme ve annesinden ayrılma kapasitesine sahipse, çocuğunuz eğitim hayatına başlangıç için hazır olabilir. Çocuğunuz sizden uzakta olmaktan endişe duyuyorsa, bu durum zorluklar yaşayabilir. Yüksek düzeyde uyaran olduğu takdirde, eğer çocuğunuz ayrılığa hazır değilse, okul öncesi eğitim ters tepebilir.

Ebeveynler olarak çocuğunuzun ne zaman ayrılık kaygısı yaşadığını bilirsiniz, Anaokuluna hazır olunmadığının bir diğer göstergesi ise tuvalet eğitimidir. Çocuğuzun tuvalet eğitimi almamış olması kaygı yaratacaktır, özellikle küçük yaş gruplarında diğer yaşıtlarının bez takmıyor olması, öğretmenlerin bez değiştirme konusunda isteksiz olmaları gibi etmenler ayırt edici özellikler olarak önünüze çıkabilir.

Eğer bu bulgulardan dolayı çocuğunuz istediğiniz kadar erken anaokuluna hazır değilse, bunun sizi endişelendirmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun okul dönemine hazırlığı veya sosyal becerileri kazanması için hem tek etmen değil, hem de tüm bunlar alışamayacağı anlamına gelmez. Çocuk psikiyatristlerinden, uzman pedagoglardan destek alarak çocuğunuzun gelişimi konusunda destek alabilirsiniz.

Çocuklarda eğitim dönemine hazırlık

Çocuğunuzun eğitim hayatına başlangıç zamanı geldiğinde, onlar için en iyi iklimi sağlayacak koşullar için araştırmalarda bulunabilirsiniz. Çocuğunuzun yaş grubu için hedeflerinin ne olduğunu, sınıf ve tesis imkanlarının ne kadar elverişli olduğunu gözlemleyin. Çocuğunuz üzerine kaygı yerine beklentiler oluşturarak okul dönemine hazırlayabilirsiniz. Böylece çocuklarınız ne bekleyeceklerini bildiklerinde kendilerini daha güvende hissedecekleri için onları okul fikrine hazırlayabilirsiniz.

Ebeveynler için, çocuklarınızla okulda neler olacağını, ne yapacaklarını, ne kadar faydalı, eğlenceli olabileceğini ve aynı zamanda yeni arkadaşlar edinme gibi fırsatlardan bahsetmelerini tavsiye ediyoruz. Bu çocuklarınızın okula dair olumlu hisler beslemesini sağlayacaktır. Aynı zamanda çocuklarınız için her şeyi kendiniz hazırlamayın, sırt çantasını çocuklarınız seçsin, hazırlanması ve beslenmelerinin hazırlığında dahi sizlere yardımcı olabilirler. Böylece eğitim dönemi ile birlikte yaşama karşı da kendilerini daha hazır hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun okula hazırlanırken saçlarını taramasını, kendi pantolonunu giymesini, başarı hissini ve özgüveni yaşamasını sağlamak üzerine destekleyici noktalarda bulunabilirsiniz. Yemek yeme, tuvalet ve günlük yaşam aktiviteleri açısından kendi becerilerini geliştirebilmeleri ve kendilerini idare edebilmeleri okuldaki yaşamlarında yalnızlık, kontrolsüzlük gibi hislerini azaltacaktır. Uzmanlar “çocuğunuzun vedalaşmayı nasıl öğreneceğini öğrenin” tavsiyesinde bulunuyorlar. Çocuğunuzu okula bıraktığınız ilk günlerde, yanından ayrılmadan önce sınıfta bir şeylerle meşgul olduğundan, bir şeylere kapıldığından emin olun, kesin bir şekilde veda edin ve ayrılın. Kaygılı ebeveynler için en temel kuralın “oyalanmamak” olduğu unutulmamalı.

Unutmayın, her çocuk geleceğin yetişkin bir bireyi ve topluma kazandırdığınız bir değer. Onların ve toplumun geleceği için bugün, öğretici deneyimler barındırmak zorunda.