Randevu Al

Magnezyum eksikliği nedir?

Magnezyum, vücudunuzun doğru çalışması için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kaslarınızın ve sinirlerinizin nasıl çalıştığını kontrolü de dahil olmak üzere yüzlerce önemli vücut işlemine yardımcı olur. Kemiklerinizin güçlü, kalbinizin sağlıklı ve kan şekerinizin normal kalmasına yardımcı olur. Ayrıca enerji seviyenizde de rol oynar. Magnezyumu birçok yiyecek ve içecekten alabilirsiniz. Ancak doktorunuz daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsa, takviyeler eklemenizi önerebilir.

Magnezyum eksikliği nedir?

Magnezyum eksikliği, kandaki magnezyum miktarının normalden düşük olduğu bir durumdur. Bu durumun tıbbi adı hipomagnezemidir. Vücuttaki her organ, özellikle kalp, kaslar ve böbrekler, magnezyum mineraline ihtiyaç duyar. Ayrıca dişlerin ve kemiklerin yapısına da katkıda bulunur. Magnezyum, vücuttaki birçok işlev için gereklidir.

Vücuttaki magnezyum seviyesi normalin altına düştüğünde magnezyum düşüklüğüne bağlı belirtiler ortaya çıkabilir.

Düşük magnezyumun yaygın nedenleri şunlardır:

  • Alkol kullanımı
  • Vücudun geniş bir alanını etkileyen yanıklar
  • Kronik ishal
  • Kontrolsüz diyabet ve akut böbrek hasarından iyileşme sürecinde aşırı idrara çıkma (poliüri)
  • Hiperaldosteronizm (böbrek üstü bezinin kana çok fazla aldosteron hormonu salgılaması sonucu oluşan bozukluk)
  • Böbrek tübül bozuklukları
  • Çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi malabsorpsiyon sendromları
  • Yetersiz beslenme
  • Amfoterisin, epidermal büyüme faktörü (EGF) reseptörünü hedef alan antikorlar, sisplatin, siklosporin, diüretikler, proton pompası inhibitörleri, takrolimus ve aminoglikozid antibiyotikler dahil ilaçlar
  • Pankreatit (pankreasın şişmesi ve iltihaplanması)
  • Aşırı terleme

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Yaygın semptomlar şunlardır:

  • Anormal göz hareketleri ( nistagmus )
  • Kasılmalar
  • Tükenmişlik
  • Kas spazmları veya krampları
  • Kas güçsüzlüğü
  • Uyuşma

Günlük ne kadar magnezyum almalısınız?

Yetişkin bir kadının günde yaklaşık 310 miligram magnezyuma ihtiyacı vardır ve 30 yaşından sonra 320 miligrama ihtiyaç duyar. Hamile kadınların ekstra 40 miligrama ihtiyacı vardır. 31 yaşın altındaki yetişkin erkeklerin 400 miligrama ve daha büyüklerse 420 miligrama ihtiyacı vardır. Çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak 30 ila 410 miligrama ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzun ne kadar magnezyuma ihtiyacı olduğunu çocuk doktorunuzla görüşebilirsiniz. Ülkemizde çoğunlukla beslenmelerde yeterli magnezyum tüketilmemektedir, zamanla, mineralin düşük seviyeleri tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve migren gibi çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Yaşlı bireylerde, alkol tüketimi yüksek olan kişilerde ve tip 2 diyabet veya sindirim sorunları olanların, vücutları çok fazla magnezyum atmasından kaynaklı veya ilk etapta yeterince almadıkları için magnezyum eksikliği yaşama olasılıkları daha yüksektir.

Fazla magnezyum tüketmek zararlı mıdır?


Sağlıklıysanız, böbrekleriniz yiyeceklerden aldığınız ekstra magnezyumu dışarı atar. Yine de, çok fazlası kramplara veya mide bulantısına neden olabilir. Magnezyum içeren müshil veya antiasit kullanıyorsanız da aynı şey geçerlidir. Gerçekten yüksek dozlarda, mineral sizi çok hasta edebilir. Doktorunuzla magnezyum hapları hakkında konuşun, çünkü myastenia gravis gibi bazı rahatsızlıklar, magnezyum hapları aldığınızda kötüleşebilir.

Magnezyum faydaları nelerdir?

Kemikleri güçlendirir

Vücudunuz yeni kemik hücreleri oluşturmak için magnezyum kullanır. Araştırmalar, bunun kemik kaybına, kırık kemiklere ve kemik hastalığı osteoporoza karşı da koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Çalışmalar, osteoporozu olan kadınların, olmayanlara göre daha düşük magnezyum seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

İltihaplara karşı bünyenizi güçlendirir

İltihaplanma, bağışıklık sisteminizin olası zarara verdiği tepkidir. Kısa vadede, vücudunuzun virüslerle savaşmasına ve yaraları iyileştirmesine yardımcı olur. Ancak sürekli iltihaplanma yaşıyorsanız, kalp hastalığı, artrit ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Magnezyum bunun olmasını engellemeye yardımcı olabilir.

Kalp sağlığınızı iyileştirir

Magnezyum kalbinizin kan pompalamasına yardımcı olur. Doğru mineral seviyeleri düzensiz kalp atışı, kalp hastalığı veya kalp krizi geçirme olasılığınızı azaltabilir. Magnezyum kan damarlarınızın duvarlarını gevşetir ve bu da kan basıncınızı düşük tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca HDL veya “iyi” kolesterol seviyenizi yükseltmenize de yardımcı olabilir.

Migrenleri önleyebilir

Uzmanlar magnezyumun beyninizdeki ağrı kimyasallarını engellemeye veya azaltmaya yardımcı olduğunu ve kan damarlarınızın sıkışmasını engellediğini düşünüyor. Yeterince almazsanız migren olma olasılığınız daha yüksektir. Bir takviye bu baş ağrılarını uzak tutmaya yardımcı olabilir.

Diyabet riskini azaltır

Magnezyum, insülin adı verilen bir hormonun doğru çalışmasına yardımcı olur. İnsülin, kan şekeri seviyelerinizin sabit kalmasına yardımcı olur. Bir çalışmada, diyetlerinde en fazla magnezyum alan kişilerin, en az alan kişilere göre hastalığa yakalanma olasılıkları daha düşüktü.