VİTREKTOMİ
Vitrektomi, gözün arka kısmında geniş alandaki boşluğu dolduran jeli, bulunduğu yerden ayırıp boşaltma işlemidir.
Vitrektomi ameliyatı, gözünüzün arka kısmında yer alan vitre jeli ve retina üzerine özel aletler yardımı ile 1 mm. den küçük kesilerle girilerek yapılan ameliyattır.
Vitrektomi gerektiren en önemli sebepler;
Diyabetin zaman geçtikçe ilerlemesiyle göz tutulum oranları da artmaktadır. Özellikle 10 yılı aşkın tipik diyabetlerde göz rahatsızlıkları ciddi oranda görülmeye başlar. Diyabet hastaları retina hasarı ve hastalıkları açısından daha duyarlı olmaktadır. Diyabetik retinopati (şekerin göze vurması); diyabet hastalığının ilerlemesiyle gelişebilir, bazı belirti ve bulgularla kendini gösterir. Diyabet hastaları periyodik kontrollerini aksattığında sonuç olarak cerrahi müdahale gerektirecek bir tablo ortaya çıkabilir. Uygulanan vitrektomi cerrahisi sayesinde de gözdeki kanlanma, zarlar temizlenir ve gözün görme yetisinin daha fazla kaybedilmesi önlenmiş olur.
Retina Dekolmanı (Retina Ayrılması) ve Vitrektomi
Vitrektomiye, retina yırtıklarında da başvurulur. Vitrektomi cerrahisi; gözün sarı nokta olarak bilinen makula bölgesinde zar oluşumu ve retina yırtıklarına bağlı retina dekolmanı gelişmesi durumunda kullanılmaktadır.
Göz Travmaları ve Vitrektomi
Kanama, yırtık ve delici yaralanmalara neden olan göz travmalarında; kornea ve retina hasar görmektedir. Gözün arka kısmını ilgilendiren yaralanmalarda; retina dekolmanı, kanama, zar oluşumu gibi durumlar eş zamanlı olarak meydana gelmişse eğer; kornea nakli ve vitrektominin beraber yapılması gerekebilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
Vitrektomi ameliyatı sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte iyileşme zamanla görülür ve görme seviyesi yavaşça düzelir. Vitrektomi sonrası bakım çok önemlidir. Hekimin önerilerine dikkatlice uymak gerekir. Kontrolleri aksatmamak, ilaçları düzenli almak önemlidir. Cerrahi sonrası ilk günler gözde rahatsızlık, batma hissi, ağrı, kızarıklık olabilir, bu normaldir. Bununla birlikte, vitrektomi ameliyatından kısa bir süre sonra taburculuk mümkündür. Operasyon sonrası dönemde görme iyileşmesi, öncesinde görmeyi sağlayan yapıların ne kadar etkilendiğiyle ilişkili olabilmektedir.
Fakat; son yıllarda dikişsiz vitrektomi yöntemi geliştirilmiştir. Dikişsiz vitrektomi yöntemi, ameliyat süresini, ameliyat sonrası iyileşme sürecini, göz yüzey irritasyonunu azaltmaktadır, hastanın konforunu ve rahatlığını arttırmaktadır.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Diyabetik Retinopati Tedavisi
Excimer Lazer
Femto Lazerli Katarakt Cerrahisi
Genel Göz Muayenesi
Glokom – Göz Tansiyonu
Göz İçi (Fakik) Lens Tedavisi
Göz Kapağı Bozuklukları
Göz Kapağı Estetiği
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Gözde Işık Çakması
Keratokonus – Kornea İncelmesi
Kontak Lensler
Refraksiyon (Kırma Kusurları) – Astigmatizm, Miyopi, Hipermetropi
Retina Dekolmanı – Retina Yırtığı
Şaşılık Tedavisi
Vitrektomi