Günümüzde sağlıklı yaşam adına birçok beslenme programı takip edilmektedir. Peki gerçekten tüm bu diyetler sağlığımız için tam faydalı mı ve bir diyet programını takip ederken nelere dikkat etmeliyiz?
Diyete başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçere, detaylı bir check-up uygulamasına dahil olmak doğru bir seçim olacaktır. Böylece kronik hastalıklarınızın yönetimi ve metabolizma ihtiyaçlarınıza yönelik doğru tavsiyeler alabilirsiniz.
Eğer belirli besin öğelerini dışlayan bir diyet programı uygularsanız sıklıkla posalı gıdalar, B grubu vitaminler, D vitamini, kalsiyum ve bazı protein kaynaklarından yoksun kalmanız ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Peki sağlığımızı dört dörtlük koruyan bir beslenme tarzı nasıl olmalıdır?
-Yeterli protein alımına dikkat edilmeli, özellikle bitkisel protein kaynakları, balık ve deniz ürünleri sofralarımızdan eksik edilmemelidir.
– Yiyecekler arasındaki dengeye özen gösterilmeli, besin öğeleri yüksek olan gıdalar seçilmelidir.
-Doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan kaçınılmalıdır.
-Şeker eklenmiş ya da tuz içeriği yüksek gıdalardan vücudumuzu korumalıyız.
-İşlenmiş gıda tüketimi sınırlandırılmalıdır. İşlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi hem kilo kontrolünü zorlaştırır hem de kan şekerinde anlık ve hızlı değişikliklere sebep olur. Bunun dışında kandaki kolesterol seviyenizi yükseltmesi de kaçınılmazdır.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?