Hipertiroidi Nedir?
Tiroid bezinin aşırı tiroid hormonu üretmesi ve depo haldeki tiroid hormonlarını kana karışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Belirtiler
Hipertirodi Nedenleri Nelerdir?
Hipertirodi Risk Faktörleri
Hipertirod Komplikasyonlar
Hipertirodi Teşhisi Nasıl Yapılır?
Öykü, fizik muayene, kan tahlili, tiroid ultrasonu sonrası tanıya ulaşılır. Gerekli durumlarda tiroid sintigrafisi ve uptake testi yapılabilir. Test öncesinde biyotin içeren kompleks vitamin takviyelerini alıyorsak ez az 12 saat önce bırakmak gereklidir.
Hipertirodi Tedavisi
Tıbbi tedavi, atom tedavisi, ameliyat seçenekleri vardır. Tedavi seçenekleri için doktorunuz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Anti-tiroid İlaçlar Nelerdir?
Bu ilaçlar tiroid bezinin iyot kullanımını engeller, böylece tiroid hormon üretimi azalır. Uzun vadeli 9 ay ila 24 ay arasındaki kullanımlarda primer tedavi seçeneği olarak kullanılabilir. İlaçlarla hastalığın tamamen şifa bulma olasılığı %50 civarındadır. Döküntü, eklem ağrısı, karın ağrısı gibi yan etkileri vardır.
B-Bloker İlaçlar
Bu ilaçlar hormon üretimini azaltmaz, hormonların vücut üzerindeki etkisini engeller. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, kas zayıflığı gibi belirtileri yatıştırır. Astımlı hastalarda kullanılması uygun değildir.
Kortizon ve Kortizon Dışı Ağrı Kesiciler
Tiroidit tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Belirtilerin şiddetine göre kortizon veya kortizon dışı ilaç kullanımı önerilecektir. Kortizon kullanım süresi, dozu ve yan etkiler konusundan doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Atom Tedavisi
Bu tedavide ağızdan radyoiyot alırsınız. Radyoiyot tiroid hücrelerine girerek zaman içinde aşırı aktif tiroid hücrelerini yok eder. Gebelerde, emziren annelerde, orta ileri düzey graves oftalmopatisinde kullanılmaz. Tiroid aktivitesinin azalmasına neden olacağından ilerleyen zamanda tiroid hormon takviyesi ihtiyacı doğabilir.
Ameliyat Tedavisi
Operasyon sonrası kalıcı hipotiroidi gelişeceği için tiroid hormon takviyesi ihtiyacı olacaktır.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği
Addison Hastalığı
Aldosteron Yüksekliği Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi
Böbrek Üstü Bezinde Kitle Nedir?
Endokrin Sistemi Nedir?
Graves Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Guatr Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Hashimato Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Hipertiroidi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)
Karsinoid Tümörler
Obezite
Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Prolaktinoma
Tiroid Kanseri
Tiroid Nodülleri