Genel Bakış
Hashimato hastalığı bağışıklık sisteminizin tiroidinize saldırdığı (otoimmün) bir durumdur. Kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinen hashimato hastalığında tiroid bezinde zamanla tiroid hormon üretimi azalır hipotiroidi gelişir. Hipotiroidinin en yaygın sebebidir, genellikle orta yaş kadınları etkiler ancak her yaş ve cinsiyette görülebilir.
Hashimato Hastalığı Belirti ve Bulguları
Hashimato Hastalığı Risk Faktörleri
Hashimato Hastalığı Komplikasyonları
Miksödem koması-hayatı tehdit edici bir durumdur, tedavi edilmemiş bir Hhshimato hastalığında enfeksiyon gibi bir stresin varlığında oluşabilir. Acil tedavi gerekir.
Tedavi edilmemiş ve hipotiroidik halde gebe kalmış hashimato hastalığı olan kadınlardan doğan bebeklerde zeka geriliği olduğu uzun süreden beri bilinmektedir. Ayrıca bu bebeklerde yarık dudak gibi hafif düzeyde doğumsal kusurlar olabileceği gibi, böbrek, beyin veya kalbe ait kusurlarda oluşabilir. Gebe kalmayı planlıyor veya erken gebelikte iseniz tiroid hormon seviyenizi kontrol ettiğinizden emin olun
Hashimato Hastalığı Teşhisi
Hormon düzeylerinin kanda çalışılması ve tiroid ultrasonu ile kolayca tanıya ulaşılabilir.
Hashimato Hastalığı Tedavisi
Yerine koyma tedavisi olarak ağızdan sentetik tiroid hormonu verilir. Başlangıç dozu hastanın yaşına ve ek hastalık varlığına göre belirlenir. Bu ilaçların etkinliği açken alındığında artar, kan hapı-mide koruyucu-kalsiyum ilaçları ile birlikte alınmamalıdır.
6 ile 8 haftalık kontrollerle ilacın size uygun olan dozu tespit edilir. Kontrollere gelirken aç karnına ve o güne ait ilaç dozu içilmeden hastanemize başvurmayı lütfen unutmayın.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği
Addison Hastalığı
Aldosteron Yüksekliği Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi
Böbrek Üstü Bezinde Kitle Nedir?
Endokrin Sistemi Nedir?
Graves Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Guatr Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Hashimato Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Hipertiroidi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)
Karsinoid Tümörler
Obezite
Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Prolaktinoma
Tiroid Kanseri
Tiroid Nodülleri