Randevu Al

Büyüme hormonu eksikliği nedir?

Büyüme hormonu eksikliği, açıklamanın da açıklanması gibi, vücutta kullanılmasını teşvik etmek için hipofiz bezi tarafından üretilen büyüme hormonunun yokluğu veya eksikliğidir. Büyüme hormonu eksikliği bebeklik dönemi veya daha sonra çocukluk dönemi ortaya çıkabilir. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda çoğu tedavi edilmezse 1 metre boya ulaşamaz.

Büyüme hormonu eksikliğine ne sebep olur?

Büyüme hormonları, beynin tabanında bulunan hipotalamusa bağlı olan hipofiz bezi tarafından üretilir. Bazen endokrin sistemin ana bezi olarak adlandırılan hipofiz bezi, belirli hormonların salgılanması yoluyla diğer endokrin bezlerin işlevlerini kontrol eder ve insan büyüme hormonunu üretir. Hipofiz bezi veya hipotalamus hatalı biçimlendiğinde veya hasar gördüğünde, büyüme hormonu eksikliği ortaya çıkabilir. Hipofiz bezi veya hipotalamus hasarı, çocuk doğmadan önce bu organların anormal oluşumu (doğuştan veya doğumda mevcut) veya doğum sırasında veya sonrasında meydana gelen hasar (edinilmiş) sonucu oluşabilir.

Araştırmacılar büyüme hormonu eksikliğinin genetik bir sendromun parçası olabileceğini de bulmuşlardır. Ancak bazı durumlarda büyüme hormonu eksikliğinin nedeni bilinmemektedir (idiyopatik).

Büyüme hormonu eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Büyüme hormonu eksikliğinde en temel belirtilerden bir tanesi, vücut normal oranlara sahip olmasına rağmen gözle görülür biçimde yavaş gelişimdir. (yılda iki santimden az.) Büyüme hormonu eksikliği olan çocukta ayrıca şu noktalarda gözlemlenebilir; Olgunlaşmamış yüz, yani yaşıtlarından daha genç görünme, tombul vücut yapısı. Büyüme hormonu eksikliğinin çocuğun zekasını etkilemediği ve her çocuğun farklı semptomlar yaşadığını unutmamak da önemlidir. Büyüme hormonu eksikliğinin belirtileri başka sorunlara veya tıbbi durumlarla benzerlikler gösterebilir. Teşhis edilmesi için uzman denetimi faydalı olacaktır.

Büyüme hormonu eksikliği nasıl teşhis edilir?

Büyüme hormonu eksikliği teşhisi konulmadan önce, muayeneyi gerçekleştiren doktorun aile geçmişine yönelik bulguları da kontrol etmesi gerekir. İzmir’de Can Hastanesi olarak gerçekleştirmiş olduğumuz tedavilerimizde, aileden gelen boy genetiği, troid hormonu eksikliği belirtileri gibi sebep olabilecek etmenlerin değerlendirmeleri dikkate alınmaktadır. Tam bir tıbbi geçmiş ve fiziki muayene sonrasında, büyüme hormonu eksikliği için geçerli olan teşhis ve prosedürler izlenmelidir.

Büyüme hormonu eksikliği nasıl tedavi edilir?

Büyüme hormonu eksikliğinin tedavisi, doktor gözetiminde tanı noktasında edinilecek bulgulara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada tedavi planı belirlenirken dikkate alınacak unsurlar, çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişine göre değişebilir. Aynı zamanda çocuğunuzun ilaçlara verebileceği reaksiyon ve terapilere karşı toleransı gibi parametrelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Büyüme sorunlarının tedavisi, ortaya çıkan büyüme bozukluğunun türüne bağlı olarak değişecektir. Büyüme sorunu tıbbi bir durumdan ötürü gerçekleşiyor ise, bu durumun tedavisi büyüme sorununu hafifletebilir. Spesifik olarak tedavi planı ise doktor gözetiminde gerçekleştirilecektir.

Büyüme sorununun kaynağı teşhis edildikten sonra, bozukluğun tedavisi düzenli büyüme hormonu enjesiyonlarını içerebilir. Burada enjeksiyon sıklığı tedavi planına göre belirlenecektir, bazı çocuklarda günlük enjeksiyon, bazı çocuklarda ise haftada birkaç kez enjeksiyon ile tedavi planlanabilir. Tedavi süreci genellikle birkaç yıl sürebilmektedir, sonuçlar genellikle enjeksiyon başladıktan sonra üç ile dört ay sonra gözlemlenebilir. Büyüme hormonu tedavisine ne kadar erken başlanırsa, çocuğun normal veya normale yakın yetişkin boyuna ulaşma şansı o kadar yüksek olacaktır. Her çocuk büyüme hormonu tedavisine aynı yanıtı vermeyebilir.

Büyüme Hormonu tedavisi güvenilir midir?

Büyüme hormonu tedavisi, en genel tabir ile çocuğunuzda olması gereken ama eksik olan hormonların tamamlandığı bir tedavi yöntemidir. Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları gözlemlenebilir, bu reaksiyonlar ağrı, şişme gibi reaksiyonlardır sık olmasa da gözlemlenebilir. Ayrıca ihtimaller dahilinde baş ağrısı, eklem ağrısı, omurga eğriliğinde artma, kan şekerinde yükselme gibi etkiler de gözlemlenebilir. Bu etkiler eğer çok şiddetlenir ise doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Can Hastanesi çocuk endokrinoloji kliniğimiz ile evlatlarınızın sağlığını göz etmekten mutluluk duyarız.