Randevu Al

Graves Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Graves Hastalığına Genel Bakış

 Graves hastalığı tiroid hormonlarının aşırı üretimiyle sonuçlanan bağışıklık sisteminin (otoimmün) bozukluğudur. Genellikle 40 yaş altı kadınlarda görülür. Tedavide amaç tiroid hormon üretimini azaltmak ve belirtilerin şiddetini azaltmaktır.

 

Graves Hastalığı Belirtileri

  • Kaygı ve sinirlilik,
  • El ve parmaklarda titreme,
  • Terleme,
  • Nemli cilt,
  • Normal yemeye rağmen kilo kaybı,
  • Kas zayıflığı,
  • Guatr,
  • Adet düzensizliği,
  • İktidarsızlık ve cinsel isteksizlik,
  • İshal,
  • Çarpıntı,
  • Öne doğru çıkık ve parlak gözler-graves oftalmopatisi,
  • Ayaklarda kalın, kırmızı cilt.

 

Graves Oftalmopatisi (Göz Fırlaması): Graves hastalığı olanların %30’u kadarında bağışıklık sistemi ve iltihap, göz çevresindeki kasları ve yağ dokusunu etkiler. Öne doğru çıkık gözler, parlak bakış, gözlerde baskı veya ağrı, kabarık veya geri çekilmiş göz kapağı, kızarık gözler, ışık hassasiyeti, çift görme, görme kaybı gibi komplikasyonları olabilir.

 

Graves Hastalığının Teşhisi

Tiroid hormonlarının kanda ölçümü, tiroid ultrasonu ve gerekli durumlarda tiroid sintigrafisi, uptake testi yapılarak tanıya kolayca ulaşılır.

 

Graves Hastalığının Tedavisi

Tıbbi tedavi, atom tedavisi ve ameliyat seçenekleri vardır. Tedavi seçenekleri için doktorunuz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

 

Anti-Tiroid İlaçlar

Bu ilaçlar tiroid bezinin iyot kullanımı engeller, böylece tiroid hormon üretimi azalır. Uzun vadeli 9 ay ila 24 ay arasındaki kullanımlarda primer tedavi seçeneği olarak kullanılabilir. İlaçlarla hastalığın tamamen iyileşme olasılığı %50 civarındadır. Döküntü, eklem ağrısı, karın ağrısı gibi yan etkileri de vardır.

 

B-Bloker İlaçlar

Bu ilaçlar hormon üretimini azaltmaz, hormonların vücut üzerindeki etkisini engeller. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, kas zayıflığı gibi belirtileri yatıştırır. Astımlı hastalarda kullanılması uygun değildir.

 

Atom Tedavisi

Bu tedavide ağızdan radyoiyot alırsınız. Radyoiyot tiroid hücrelerine girerek zaman içinde aşırı aktif tiroid hücrelerini yok eder. Gebelerde ve emziren annelerde orta ileri düzey graves oftalmopatisinde kullanılmaz. Tiroid aktivitesinin azalmasına neden olacağından ilerleyen zamanda tiroid hormon takviyesi ihtiyacı doğabilir.

 

Ameliyat

Tiroid bezinin çıkarılması işlemidir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılması tavsiye edilir. Kanama, yara yeri enfeksiyonu, ses kısıklığı, paratiroid bezlerinde hasar gibi riskleri vardır.

Operasyon sonrası kalıcı hipotiroidi gelişeceği için tiroid hormon takviyesi ihtiyacı olacaktır.

 

Graves Oftalmopatisi (Göz Fırlaması) Tedavisi

Hafif belirtileri olan graves oftalmopatisi hastalarına suni gözyaşı kullanımı, sigarayı bırakmak, yatak başının yükseltilmesi, güneş gözlüğü kullanımı gibi öneriler yeterli olabilir. Orta-ileri evre graves oftalmopatisinde seçilmiş tedavi kortizondur. Şeker yükselmesi, tansiyon yükselmesi, kilo alımı ve değişen ruh halleri gibi yan etkileri vardır. Bazı durumlarda göz küresine yönelik ameliyat veya ışın tedavisi gerekebilir. Hastanın nörooftalmoloji konusundan deneyimli bir göz hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Graves oftalmopatisi graves hastalığı tedavisi ile her zaman iyileşmez. İlk 3-6 ay daha da kötüleşebilir. Genellikle bir yıla kadar stabilize olur ve daha sonra, genellikle kendi başlarına iyileşmeye başlar.