Hemoroidler normalde insan vücudunda bulunan yapılardır. Normalde hissetmediğimiz bu yapılar bazen şikayetlere neden olabilir. Hemoroidlerin birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Sırasıyla anal kanal ve anüs açıklığı boyunda yerleşen iç ve dış hemoroidlerimiz damar yapılarından oluşmaktadır. İç hemoroidler kanama ve makattan dışarı çıkma gibi semptomlar oluşturabilir. Dış hemoroidler ise kan oturması sonucunda yoğun ağrı oluşturabilir ve sonrasında kanama görülebilir.
Hemoroid Hastalığının Nedeni?
Hemoroid hastalığının oluşmasına neden olabilecek bazı faktörler şöyledir:
İç Hemoroid Hastalığının Semptomları Nelerdir?
Hemoroid Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Hemoroid hastalığı tanısı doktor muayenesi ile yapılmaktadır, muayene sırasında doktorunuz;
İç Hemoroid Hastalığında Tedavi Nasıl Yapılır?
Hastalığın evresine göre tedavi planlaması yapılmaktadır. Cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalığa sahip bireylerde;
Daha ciddi hastalığa sahip bireylerde girişimsel tedavi yöntemleri uygulanır.
Band ligasyonu: Anestezi ve yatış gerektirmeyen bir işlemdir. İç hemoroide gelen kan akımı lastik bir band ile kesilir. Boğulmuş olan hemoroid pakesi çürüyerek düşer.
Skleroterapi: Yine anestezi ve yatış gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Hemoroidin içine kimyasal bir ajan enjekte edilir ve hemoroidin nedbeleşmesi (kurutulması) sağlanır.
Doppler yardımlı hemoroid arter ligasyonu: Bu işlem anestezi altında ameliyathane şartlarında uygulanmaktadır. Doppler aleti yardımı ile hemoroid pakesine kan getiren damar bulunarak bağlanır.
Stapler hemoroidopeksi (PPH): Bu yöntemde hemoroidlerin başladığı yerin üstünden simit şeklinde bir doku çıkarılarak sarkan hemoroidler yukarı asılır.
Hemoroidektomi: Genel olarak bilinen hemoroid ameliyatı tipidir. Anestezi altında uygulanır ve ameliyathane şartları gereklidir. Hemoroid pakeleri uygun şekilde kesilerek çıkartılır.
Lazer uygulamaları: Kısa süren ve genel olarak ağrısız bir işlemdir. Lazer yardımı ile hemoroid pakelerine müdahale edilir, herhangi bir dikiş uygulanmaz.
Dış hemoroide kan oturması durumlarında erken dönemde ise kan pıhtısı kesilerek boşaltılarak iyileşme hızlandırılabilir. Anestezi ve hastaneye yatış gerektirmeyen bir durumdur.
Hemoroid Hastalığından Nasıl Korunabilirim?
Can Sağlık Grubu’na bağlı İzmir Özel Can Hastanesi ve Salihli Özel Can Hastanesi’nde hemoroid hastalığının tanı ve tedavi işlemleri genel cerrahi uzmanlarından oluşan alanında çok ciddi bilimsel bilgi, beceri yanı sıra deneyime de sahip uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve en doğru tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Lütfen bilgi ve randevu alınız.
Genel Cerrahi
Adrenal Bez Hastalıkları
Endoskopi ve Kolonosokopi Nedir, Nasıl Yapılır?
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Nedir?
Hemoroid – Basur Mayasıl Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kitleleri Nelerdir
Kist Hidatik Nedir?
Laparoskopik Cerrahiler
Makat Çatalağı – Anal Fissür Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Meme Kanserinde Erken Tanı Metabolik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Balonu Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Botoksu Nedir? Ne Kadar Etkilidir? Kimlere Uygulanabilir?
Obezite ve Metabolik Cerrahi Revizyon Ameliyatları
Tüp Mide Ameliyatı