Tüp bebek, doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek ve gebe kalmaya yardımcı olmak için kullanılan karmaşık bir dizi prosedürdür.
IVF sırasında olgun yumurtalar yumurtalıklardan toplanır ve bir laboratuvarda sperm tarafından döllenir. Daha sonra döllenmiş yumurta (embriyo) veya yumurtalar bir rahme transfer edilir. Bir tam tüp bebek döngüsü yaklaşık üç hafta sürer. Bazen bu adımlar farklı parçalara bölünür ve süreç daha uzun sürebilir.
Tüp bebek, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem, bir çiftin kendi yumurtaları ve spermleri kullanılarak yapılabilir. Veya IVF, bilinen veya anonim bir donörden yumurta, sperm veya embriyo içerebilir. Bazı durumlarda, rahme implante edilmiş bir embriyosu olan bir gebelik taşıyıcısı da sürece dahil olabilir.
Tüp bebek yoluyla sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansınız, yaşınız ve kısırlığın nedeni gibi birçok faktöre bağlıdır. Ek olarak, IVF zaman alıcı, pahalı ve invaziv olabilir. Rahme birden fazla embriyo transfer edilirse, IVF birden fazla fetüsle (çoğul gebelik) sonuçlanabilir.
Doktorunuz IVF'nin nasıl çalıştığını, potansiyel riskleri ve bu kısırlık tedavisi yönteminin sizin için uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
In vitro fertilizasyon (IVF), kısırlık veya genetik problemler için bir tedavi yöntemidir. Kısırlığı tedavi etmek için IVF yapılırsa, siz ve eşiniz IVF girişiminde bulunmadan önce, yumurta üretimini artırmak için doğurganlık ilaçları veya intrauterin tohumlama (spermin yumurtlama zamanına yakın bir zamanda doğrudan rahme yerleştirildiği bir prosedür) dahil olmak üzere daha az invaziv tedavi seçeneklerini deneyebilirsiniz.
Bazen, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda kısırlık için birincil tedavi olarak IVF sunulmaktadır. Özel sağlık durumlarınız varsa IVF yine gerekebilir. Örneğin, siz veya eşiniz aşağıdakilere sahipse IVF bir seçenek olabilir:
İşlevsel bir rahmi olmayan veya hamileliği ciddi bir sağlık riski oluşturan kadınlar, IVF yoluyla, hamileliği başka bir kişiyle (gebelik taşıyıcısı) ile devam ettirebilirler. Taşıyıcı gebelik durumunda, kadının yumurtaları spermle döllenir, ancak oluşan embriyolar taşıyıcının rahmine yerleştirilir.
Yaşınız, IVF'nin başarısındaki en güçlü faktörlerden biridir. 35 yaşın altındaysanız tüp bebek yoluyla hamile kalma şansınız çok daha yüksek, 40 yaşın üzerindeyseniz daha düşüktür. Canlı doğum oranı da değişir ve yaşla güçlü şekilde ilişkilidir. Örneğin, doğum yapan ebeveyn 35 yaşın altında ve kendi yumurtalarını kullanarak canlı doğum oranı %46 civarındayken, 38 yaşındaki bir kişinin kendi yumurtalarını kullanarak doğum oranı %22 civarındadır.
Kılavuzlar, 2 yıldır düzenli korunmasız cinsel ilişki yoluyla hamile kalmaya çalışan 43 yaşın altındaki kadınlara IVF önermektedir. Tüp bebek için standart bir maksimum yaş yoktur. 40'lı ve 50'li yaşların sonundaki kadınlara uygulanabilir ve genellikle bu aralıkta uygulanmaktadır. Bununla birlikte, hastanın yaşı arttıkça başarı oranları düşer ve gebelik komplikasyonları riski artar. 40'lı yaşlarının ortasını geçmiş kadınlar, sağlıklarına ve diğer hususlara bağlı olarak IVF için uygun adaylar olabilir.
IVF riskleri şunları içerir:
Bir kliniğin başarı oranı birçok faktöre bağlıdır. Bunlar, hastaların yaşları ve tıbbi sorunlarının yanı sıra kliniğin tedavi popülasyonu ve tedavi yaklaşımlarını içerir. Öncelikle, prosedürün her adımıyla ilgili maliyetler hakkında ayrıntılı bilgi isteyin.
Kendi yumurtalarınızı ve spermlerinizi kullanarak bir IVF tadavi döngüsüne başlamadan önce, siz ve eşiniz muhtemelen aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli taramalardan geçeceksiniz:
Bir IVF döngüsüne başlamadan önce, aşağıdakiler de dahil olmak üzere önemli soruları göz önünde bulundurun:
IVF yöntemi birkaç adımı içerir: Yumurtaların uyarılması, yumurta toplanması, sperm alımı, döllenme ve embriyo transferi. Bir IVF döngüsü yaklaşık iki ila üç hafta sürebilir. Birden fazla kür gerekebilir.
Embriyo transferi klinik bir ortamda yapılır ve genellikle yumurta alımından iki ila beş gün sonra gerçekleşir. Size hafif bir sakinleştirici verilebilir. İşlem genellikle ağrısızdır, ancak hafif kramplar yaşayabilirsiniz. Doktor vajinaya, rahim ağzına ve rahminize kateter denilen uzun, ince, esnek bir tüp yerleştirecektir. Az miktarda sıvı içinde süspanse edilmiş halde duran bir veya daha fazla embriyo içeren bir şırınga, kateterin ucuna takılır. Doktor şırıngayı kullanarak embriyo veya embriyoları rahminize yerleştirir. Başarılı olursa, yumurta alımından yaklaşık altı ila 10 gün sonra bir embriyo rahminizin iç kısmına yerleşecektir.
Embriyo transferinden sonra günlük yaşam aktivitelerinize normal olarak devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, rahatsızlığa neden olabilecek şiddetli faaliyetlerden kaçınmanızda fayda var. İşlemden kısa bir süre sonra az miktarda berrak veya kanlı sıvı gelmesi, yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle meme hassasiyeti, hafif şişkinlik, hafif kramp, kabızlık gibi yan etkiler görülebilir.
Embriyo transferinden sonra orta veya şiddetli ağrı yaşarsanız, doktorunuza başvurun. Enfeksiyon, over torsiyonu (yumurtalık dönmesi) ve şiddetli yumurtalık hiperstimülasyon sendromu gibi komplikasyonlar açısından sizi değerlendirmesi gerekebilir.
Yumurta toplama işleminden yaklaşık 12 gün ila iki hafta sonra, doktorunuz hamile olup olmadığınızı belirlemek için kan örneğinizi isteyecektir. Hamileyseniz, doktorunuz sizi doğum öncesi bakım için bir kadın doğum uzmanına yönlendirecektir. Hamile değilseniz, progesteron almayı bırakıp muhtemelen bir hafta içinde adet olursunuz. Adet görmezseniz veya olağandışı bir kanamanız olursa, doktorunuza başvurun. Başka bir IVF döngüsü denemekle ilgileniyorsanız, doktorunuz IVF yoluyla hamile kalma şansınızı artırmak için yeni adımlar önerebilir.
IVF yönteminden sonra sağlıklı bir bebek doğurma şansı; annenin yaşı, embriyo durumu, Üreme öyküsü, kısırlık nedeni, yaşam tarzı faktörleri (sigara, obezite, alkol ve bazı ilaçlar, aşırı kafein gibi faktörlerin olumsuz ekileri) gibi etmenlere bağlıdır.
Sizin için geçerli olan tüm faktörleri ve bunların başarılı bir hamilelik şansını nasıl etkileyebileceği konusunda doktorunuzla görüşmeniz oldukça önemlidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji)
Adenomiyozis Belirtileri, Tanı ve Tedavisi (Adenomyoma)
Adet Düzensizliği (Amenore) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ağrısız Doğum Yaklaşımı
Bartolin Bezi Kisti
Can'da Yeni Doğan
Can’da Doğumda Koronavirüs Önlemleri
Can’da Konforlu Doğum
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Endometriozis Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Genel Kadın Sağlığı
Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Jinekolojik Ameliyatlar
Jinekolojik Onkoloji (Kanser) Cerrahisi
Kadın ve Erkekte İnfertilite (Kısırlık) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Normal Doğum Mu? Epidural Doğum Mu?
Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Tüp Bebek (In Vitro Fertilizasyon [IVF])
Vajinismus
Vulva Cerrahisi
Yumurtlama Dönemi Nedir?