Vajinismus, cinsel birliktelik sırasında vajina kaslarının istemsiz bir şekilde kasılması sonucu cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Bu sorun, Türkiye’de her 10 kadından birini etkilemektedir. Vajinismus ortaya çıkartan sebepleri genellikle psikolojik kökenli bir problem olarak kabul edilir ve vajinismus tedavisi için tanı ile birlikte çeşitli yöntemler mevcuttur.
Cinsel terapi seansları, vajinismus tedavisinde etkili olabilir. Uzman gözetiminde uygun tedavi yöntemleri seçildiğinde ve tedaviye erken başlandığında, vajinismus tedavi başarı oranı genellikle %100’e ulaşır. Tedavi süreci ortalama 8-10 hafta sürebilir. Bu konuda Can Hastanesi uzman doktorları, kişiye özgü tedavi planını oluşturmak için sizlere yardımcı olmaktadırlar.
İzmir’de Vajinismus tedavisi için Can Hastanesine başvuran hastalarımız için, bizlerin öncelikle belirtmiş olduğumuz noktalar arasında olan, her hastanın kendisine has hikayesinin olduğu ve tedavi için uygun yöntemi bulmak önemlidir. Vajinismus, Türkiye’de her 10 kadından bir tanesini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır.
Vajinismus temelinde iki ana türe ayrılır; primer vajinismus ve sekonder vajinismus. Primer vajinismus, daha önce cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda görülür ve yaşam boyu vajinismus olarak da bilinir. Bu durumda kadınlar evliliklerine rağmen aylarca ilişkiye girmekte zorlanabilir ve bakire olarak kalabilir. Bu durum evlilikte büyük sorunlara neden olabilir. Sekonder vajinismus ise daha önce cinsel birliktelik yaşamış ancak sonrasında gelişen olaylardan dolayı cinsel ilişkiye girememe durumunu ifade eder. Sekonder vajinismus, kadınların geçmişte yaşadığı düşük, kürtaj ve taciz gibi cinsel travmalar sonucunda gelişebilir.
Vajinismusun nedenleri arasında cinsel taciz veya istismar, vajinal mantar enfeksiyonları, travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü, genel anksiyete, stres ve aile içi şiddet gibi faktörler bulunmaktadır. Vajinismus hastalığının doğru bir şekilde teşhis ve tedavi edilmesi için hasta ve eşlerinin bir hekime birlikte başvurması gerekmektedir. Vajinismus tedavisinde cinsel terapi seansları düzenlenebilir ve davranışsal terapiler uygulanabilir. Vajinismusta başarı oranları %100 olarak belirtilmekte olup, tedavi süresi genellikle 8-10 hafta arasındadır.
Vajinismusun temelinde genellikle psikolojik faktörlerin yer alması yaygın durumdur. Geçmişte yaşanan olumsuz cinsel deneyimler veya travmatik gözlemler, kadında cinsel birlikteliğe karşı korku ve olumsuz duygular oluşturabilir. Anksiyete bozuklukları, aşırı heyecan, yetersiz cinsel eğitim ve aile baskısı da vajinismus gelişimine katkıda bulunur. Cinsel birliktelikle ilgili yanlış inanç ve tutumlar, utanma duygusu da psikolojik nedenler arasındadır.
Vajinismus yaşayan kadınlarda sıklıkla ağrı korkusu ve hamilelik korkusu görülür. Vajinanın çok küçük olduğunu düşünmek, kötü bir cinsel deneyim yaşamış olmak veya olumsuz bir jinekolojik muayene geçmişi de vajinismus riskini artırır. Tüm bu psikolojik faktörler bilinçaltına yerleşerek vajina çevresindeki kasların refleks olarak kasılmasına yol açar.
Vajinismusun altında yatan nedenler her zaman net olarak tespit edilemese de bazı fiziksel durumlar da etkili olabilir. Doğum sırasında oluşan vajinal yırtıklar, vulvar vestibülit sendromu gibi hastalıklar birleşme esnasında ağrıya neden olup vajinismus gelişimine zemin hazırlayabilir.
Nadiren de olsa vajina ile ilgili başka bir fiziksel problem nedeniyle de vajinismus ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda altta yatan sorunun tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir.
Sonuç olarak, vajinismusun hem psikolojik hem de fiziksel nedenleri olabilir. Cinsel taciz, travma, anksiyete gibi psikolojik faktörler sık görülürken, doğum yaralanmaları ve bazı hastalıklar da vajinismus riskini artırır. Tedavide öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi önemlidir.
Vajinismus rahatsızlığı olan kadınlarda en yaygın olarak görülen belirtiler arasında cinsel ilişkiden kaçınma yer alır. Cinsel birleşme sırasında yaşanan korku ve endişe nedeniyle bacakların kasılması, kendini geri çekmesi gibi tepkiler görülebilir. Vajinismus yaşayan kadınlar genellikle vajinal muayene olmaktan kaçınabilirler. Ağrılı cinsel ilişki ve smear testi yaptıramama da sık karşılaşılan diğer belirtiler arasındadır.
Vajinismus sonucu vücutta farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Cinsel birleşme esnasında ağrı hissetme en yaygın olanıdır. Tampon veya pelvik muayenede kullanılan spekulum gibi aletlerin vajinaya yerleştirilmesi sırasında rahatsızlık ve acı hissedilebilir. Ayrıca vajinismus sorunu olan kadınlar genellikle cinsel ilişkiden korkar ve kaçınırlar.
Cinselliğe kapalı toplumlarda vajinismus görülme oranı daha yüksektir ve bilgi eksikliği de bu duruma neden olabilmektedir. Eğer vajinismus belirtileri yaşıyorsanız, bu konuda uzman bir doktora başvurmanız oldukça önemlidir. Doğru tedavi yöntemleri ile vajinismus kaynaklı korku ve kaygılar yenilebilir, sağlıklı bir cinsel hayata kavuşmak mümkündür. Tedavide %100’e varan başarı oranı ile ortalama tedavi süresi 8-10 hafta arasında değişebilmektedir.
Vajinismus teşhisinde, uzman bir kadın hastalıkları ve doğum doktorunun yapacağı kapsamlı bir değerlendirme büyük önem taşır. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz Vajinismus tedavilerinde, Can Hastanesi uzman ekibi ile yürüttüğümüz tanı süreci, hastanın tıbbi geçmişi ve jinekolojik muayene bulgularına dayanır. Herhangi bir cihaz veya alet kullanımına gerek olmadan, tecrübeli bir doktor tarafından gerçekleştirilen basit bir jinekolojik değerlendirme ile vajinismus teşhisi konulabilir.
Doktor, muayene sırasında hastanın tıbbi ve cinsel geçmişi hakkında sorular soracaktır. Cinsel ilişki sırasında yaşanılan ağrının ne zaman başladığı, ağrının tam olarak nerede hissedildiği, nasıl bir his uyandırdığı ve her cinsel partnerde veya pozisyonda ortaya çıkıp çıkmadığı gibi detaylar hakkında bilgi alacaktır. Ayrıca, geçmişte yaşadığınız cinsel deneyimler, cerrahi müdahaleler ve doğum öykünüz de değerlendirmenin bir parçası olacaktır. Can hastanesi Vajinismus tedavisi esnasında, hastalarımızdan aldığımız bu yanıtlar doğrultusunda tedavi planları oluşturarak, hastanın öyküsü ve tıbbi geçmişini ön plana aldığımız iyileşme süreci yürütmekteyiz.
Vajinismus teşhisinde pelvik muayene, teşhis için önemli bir rol oynar. Bu muayene sırasında, cinsel birleşmeye engel olabilecek herhangi bir anatomik problem olup olmadığı kontrol edilir. Eğer muayene sırasında aşırı bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, doktor işlemi sonlandırabilir. Pelvik muayene bulguları, vajinismus tanısını destekleyici nitelikte olacaktır.
Vajinismus, Türkiye’deki kadınların yaklaşık %10’unu etkileyen yaygın bir sorundur. Primer vajinismus olarak adlandırılan birinci tip vajinismus, evliliklerine rağmen aylarca bakire kalan kadınlarda görülürken; sekonder vajinismus ise daha nadir olup, genellikle geçmişte yaşanan cinsel travmalar sonucunda ortaya çıkar. Vajinismus tedavisinde psikoterapi ve gevşeme egzersizleri gibi yöntemler kullanılmakta olup, başarı oranları %100’e yakındır.
Vajinismus tedavisinde en etkili yöntemlerden biri, cinsel terapist tarafından yapılan psikoterapidir. Türkiye’de cinsel tedavi merkezlerine başvuran hastaların yaklaşık %50’sinde vajinismus bulguları olduğu belirtilmektedir. Vajinismus tedavisinde uygun cinsel terapiyle yüzde yüze yakın iyileşme sağlandığı ifade edilmektedir. Başarılı bir vajinismus tedavisi ile başarı oranları genelde %100 olup, tedavi süresi ortalama olarak 8-10 hafta sürmektedir.
Vajinismus tedavisinde bilişsel davranışçı terapi (BDT) de oldukça etkilidir. Bu terapi yöntemi, vajinismusun altında yatan düşünce ve inanç sistemlerini değiştirmeyi hedefler. Ayrıca, vajina girişini rahatlatacak bir takım vajinismus egzersizleri ve uygulamalar da tavsiye edilebilir. Bu egzersizler, pelvik taban kaslarını gevşetmeye ve kontrolü artırmaya yardımcı olur.
Sağlık Rehberi
Ferritin nedir?
Depresif bozukluk nedir?
Katarakt kaç yaşında başlar?
Bebeklerde demir değeri kaç olmalı?
Kanser tedavisinde psikolojik destek
Selülit nasıl geçer?
Gözlük reçetesi nasıl okunur?
Ameliyat sonrası dikiş izleri nasıl geçer?
Göbek fıtığı nedir?
Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?