Nasıl ki gençlik yıllarınızda olduğu kadar çok fazla koşup zıplayamıyorsanız, beyninizin öğrenme, hatırlama ve problem çözme yetenekleri yaşla birlikte yavaşlamaktadır. Benzer şeyleri hatırlamak, dikkatinizi iki ya da daha fazla aktiviteye ayırmakta zamanla zorlanmaya başlarsınız. Tüm bunlar odaklanmanızı bozar ve dikkatiniz gençlik yıllarınıza göre daha kolay dağılabilir.
Aynı şekilde yaşla birlikte artan işitme kayıpları da gürültülü bir ortamda konuşmaları ayırt etmeyi zorlaştırır. Duymaya çalışmak daha fazla konsantrasyon gerektirdiğinden, odaklanma yeteneğindeki azalma konuşmaları anlama zorluğunu da beraberinde getirecektir.
Birçok insan bu tarz değişiklikleri 50-60 yaşlarında farketmeye başlar. Bu bulgular, bazen insanlarda şaşkınlık yaratsa bile yaşla ilişkili hafıza ve düşünme problemlerinin çoğu altta yatan bir beyin hastalığından ya da alzheimer hastalığından kaynaklanmaz. Hafıza problemleri yaşa bağlı düşünce işleme süreçlerindeki yavaşlamadan kaynaklanabilir.
Bu bozuklukların çoğu geri dönüşümlüdür ve uyku kaybına bağlıdır. Oysa gelişmiş olabilecek yapısal değişiklikler daha detaylı incelemeleri gerektirebilir.
Zamanla sadece öğrenme yeteneği azalmakla kalmaz, hatırlama da azalmaya başlar. Hafızada bekleyen düşünceler, çözümlenmeye fırsat kalmadan yok olabilir.
Birçok insan bu beyin değişikliklerini, belli yaşam alışkanlıkları ile sağlam tutmaya çalışır. Tüm bunların dışında yaşla birlikte artan vücut ağrıları da konsantrasyonu güçleştirebilir. Ağrının kendisi de dikkat dağıtıcı olmakla beraber ağrı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da konsantrasyonu etkileyebilmektedir.
Sağlık Rehberi
Ferritin nedir?
Depresif bozukluk nedir?
Katarakt kaç yaşında başlar?
Bebeklerde demir değeri kaç olmalı?
Kanser tedavisinde psikolojik destek
Selülit nasıl geçer?
Gözlük reçetesi nasıl okunur?
Ameliyat sonrası dikiş izleri nasıl geçer?
Göbek fıtığı nedir?
Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?