Memedeki kitleler birçok nedenle oluşabilir. Çoğunlukla, memedeki bir kitle meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Birçok farklı neden meme kitlelerine sebep olabilmektedir. Hekime danışmak aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderecektir.
Çalışmalara göre meme kitlelerinin onda sekizi kanser dışı nedenlerden kaynaklanır. Eğer meme bölgenizde ya da koltuk altınızda bir kitle hissediyorsanız mutlaka doktora başvurmanız gereklidir. Muayene sonrası kitlenin doğası belirlenir ve ileri incelemeye gerek olup olmadığına karar verilir.
Erkeklerde de meme kitlesi gelişebilir ve bu duruma jinekomasti adı verilir. Erkek meme dokusu genişler ve hassaslaşır. Kitle tamamen meme ucu altında da olabilmektedir. Jinekomasti genellikle her iki memede birden oluşur. Bu durum hormonal bir dengesizliğe, bir tedavi yan etkisine bağlı olarak gelişebilmekle beraber nedeni aydınlatmak için detaylı çalışmalara gereksinim duyulur. Bazı durumlarda da nedeni saptanamaz ve Idiopatik olarak adlandırılır.
Erkeklerde de meme kanseri gelişebilmektedir ve bu nedenle kitle fark eden erkeklerin de en yakın zamanda doktora başvurması büyük önem taşır.
Peki meme kitlesi nasıl hissedilir?
Memedeki bir kitle donmuş bir bezelye gibi ya da fasulye kıvamında el muayenesinde hissedilebilir. Bazen diğer meme dokusundan ayrı hissetmek zor olabilir.
Memedeki kitle bir meme enfeksiyonunun da habercisi olabilir ve bu durum mastit yada meme absesi olarakta adlandırılır. Enfeksiyon olması durumunda genellikle ağrı, sıcaklık artışı ve kızarıklık da bu duruma eşlik eder.
Meme kitlesinin en sık görülme nedenleri:
Peki memedeki bir kitle kendiliğinden geriler mi?
Bazen kitleler kendiliğinden kaybolur. Genç kadınlarda adet dönemlerine bağlı kitleler görülebilmektedir. Bu kitleler adet dönemi sonunda kaybolur. Yine de memede hissedilebilecek her kitleden doktorunuzu haberdar etmek en doğru yaklaşımdır.
Meme sağlığı nasıl korunabilir?
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?