Flor Uygulamaları
Flor nedir?
Diş minesini kuvvetlendirerek ve dişi asit ataklarına karşı koruyarak çürümelerin önüne geçen, vücut için yaşamsal değeri olan elementlerden birisidir.
Florun dişler üzerindeki etkisi nasıldır?
Flor kimlere uygulanır?
Flor nasıl uygulanır?
Topikal flor uygulamaları amacıyla kullanılan ajanlar bireysel ve profesyonel uygulamalar olmak üzere ikiye ayrılır.
Bireysel uygulamalar; diş macunu, gargara, diş ipi, kürdan, sakız gibi düşük konsantrasyonlarda flor içeren ajanları kapsar. Günlük kullanım için uygundurlar ve kişinin kendinin uygulayabildiği ajanlardır.
Bireysel topikal flor uygulamaları;
* Flor içeren ağız gargaraları ve diş macunları en yaygın kullanılanlardandır.
Profesyonel uygulamalar; yüksek dozda flor içermektedir ve koruyucu bir yöntemdir ve yalnızca diş hekimleri tarafından bireyin çürük aktivite düzeyine göre 3, 6, 12 ayda bir uygulanmaktadır. Bir veya daha fazla düz yüzey çürüğüne sahip olan veya yüksek çürük riskli çocuklarda ve yetişkinlerde gerekebilir. Uygulamanın sıklığı hastanın çürük riskine bağlı olarak değişebilmekte ve genellikle en az altı ayda bir uygulamayı gerektirmektedir.
Profesyonel topikal florür uygulamaları;
* Süt dişlerinde yapılan koruyucu çalışmalarda florlu jeller ile verniklerin çürük önlemede olan etkinliği ispatlanmıştır.
** Flor uygulamaları çocuklar için çeşitli aromalarda (çilek, portakal, nane, çikolata vb) olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve ağrısızdır.
Diş hekimlerinin uyguladıkları florun yanı sıra evde ağız bakımının sağlıklı bir şekilde yapılması ve süreklilik taşıması gerekmektedir. Çürük risklerinin değerlendirebilmesi ve riski olan çocukların uzman bir diş hekimine yönlendirilmesi, çürüğe karşı koruyucu tedavilerin erken dönemde başlatılması mutlak önem arz etmektedir.
Florür kullanımının diş hekimi tarafından yeterli miktarda belirli aralıklarla kullanılması oldukça güvenlidir. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda florürün yeterli miktarlarda alınması gerektiği, aksi takdirde sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekilmektedir. Flor kullanımının yaygınlaşması ile florozis riski de önemli bir sorun haline gelmiştir. Topikal ajanların dikkatsiz ve fazla kullanımı dental florozis riskini arttırmaktadır (florozis flor zehirlenmesi, dişlerde gelişim döneminde fazla flor alınması ile karakterize olan beyazdan sarı veya kahverengi arasında değişen hafif noktalar şeklindeki renkleşmelerdir, bir mine defektidir).
Ağız ve Diş Sağlığı
20 Yaş Dişleri
Apikal Rezeksiyon
Çene Cerrahi
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Diş İmplantı
Diş Kistleri
Estetik Diş Hekimliği - Gülüş Tasarımı
Fissür Örtücüler
Flor Uygulamaları
Kanal Tedavisi, Dolgu (Endodonti)
Koruyucu Önlemler
Lamine Diş
Ortodonti
Pembe Estetik
Protetik Diş Hekimliği
Sinüs Lifting
Süt Dişlerinin Önemi
Zirkonyum Kaplama