Randevu Al

Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Hirsutizm kadınlarda yüz, göğüs ve sırt gibi bölgelerde erkeksi bir görüntü ortaya çıkartabilecek koyu kalın kılların aşırı büyümesine neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle başta testosteron olmak üzere aşırı miktarda erkeklik hormonlarından (androjenler) kaynaklanır.  Hirsutizm, öz bakımı da birlikte içeren tedavi yöntemlerine sahiptir.

Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Belirtileri nelerdir?

Hirsutizm, kadınların genellikle kıl bulunmasına alışkın olunmayan vücut bölgelerinde (özellikle yüz, göğüs, alt karın, iç uyluklar ve sırt) gibi bölgelerde görülen sert veya koyu renkli vücut kıllarıdır. Bu durumu aşırı kabul etmek veya rahatsızlık derecesini tespit etmek kişisel görüşlere sahip olsa da, tedavisi mümkündür. Yüksek androjen seviyeleri hirsutizme neden olduğunda, virilizasyon olarak adlandırılan, erkekleşme durumu olarak da adlandırılan bir süreç ile birlikte farklı belirtiler de geliştirebilir.

Virilizasyon belirtileri şunlardır?

  • Akne,
  • Erkek tipi saç dökülmesi,
  • Seste kalınlaşma,
  • Kas kütlesinde artış,
  • Meme büyüklüğünde azalma.
  • klitorisin büyümesi
  • artan kas kütlesi

Aşırı Tüylenme için hangi klinikten randevu almalısınız?

Yüzünüzde veya vücudunuzda çok fazla kaba tüy olduğunu düşünüyorsanız, tedavi seçenekleri için uzman desteği almanız faydalı olacaktır. Yüzde veya vücudunuzda aşırı kıllanma tıbbi bir sorunun belirtileri arasında olabilir. Birkaç ay içerisinde yüzünüzde veya vücudunuzda şiddetli veya hızlı kıllanma, virilizasyon belirtileri yaşarsanız değerlendirme için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Aşırı kıllanma için kontrol amaçlı, hormon bozukluğu ihtimaline dair endokrinolog desteği almak için Endrokrinoloji kliniğini ziyaret edebilirsiniz. Cilt sorunlarına dair kontrol için Dermotolog desteği tedavinizi planlamak için sizlere yardımcı olacaktır

Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Nedenleri nelerdir?

Hirsutizm, aşırı kıllanmanın temel nedenleri

Polikistik over sendromu (PCOS): Genellikle ergenlikle birlikte başlayan bu durum, cinsiyet hormonlarında dengesizliğe neden olur. Polikistik over sendromu (PCOS) yıllar içinde yavaş yavaş aşırı kıllanma, düzensiz adetler, obezite, kısırlık ve bazen yumurtalıklarda çoklu kistlerle sonuçlanabilir.

Cushing sendromu: Vücudunuz yüksek seviyelerde kortizol hormonuna maruz kaldığında ortaya çıkar. Böbreküstü bezlerinizin çok fazla kortizol üretmesi veya prednizon gibi ilaçların uzun süre alınması sonucu gelişebilir.

Konjenital adrenal hiperplazi: Bu kalıtsal durum, böbrek üstü bezleriniz tarafından kortizol ve androjen dahil olmak üzere steroid hormonlarının anormal üretimi ile karakterizedir.

Tümörler: Nadiren, yumurtalıklarda veya böbrek üstü bezlerinde androjen salgılayan bir tümör hirsutizme neden olabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar hirsutizme neden olabilir. Bunlar arasında minoksidil (Minoxidil, Rogaine); endometriozisli kadınları tedavi etmek için kullanılan danazol; testosteron (Androgel, Testim); ve dehidroepiandrosteron (DHEA) bulunur. Partneriniz androjen içeren topikal ürünler kullanıyorsa, ciltten cilde temas yoluyla siz de etkilenebilirsiniz.

Hirsutizm genellikle tanımlanabilir bir neden olmaksızın da ortaya çıkabilir.

Vücutta aşırı tüylenme riskli midir? 

Hirsutizm geliştirme olasılığınızı arttırabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlar; aile öyküsü, obezite, insülin direnci, metabolik sendrom varlığı gibi sebepler olabilir.

Aile geçmişi: Konjenital adrenal hiperplazi ve polikistik over sendromu da dahil olmak üzere hirsutizme neden olan çeşitli durumlar ailelerde görülür.

Soy geçmişi: Akdeniz, Orta Doğu ve Güney Asya kökenli kadınların, diğer kadınlara kıyasla tanımlanabilir bir nedeni olmayan daha fazla vücut kılına sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Obezite: Obez olmak androjen üretiminin artmasına neden olur ve bu da hirsutizmi kötüleştirebilir.

 Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Komplikasyonları nelerdir?

Hirsutizm duygusal olarak sıkıntı verici olabilir. Bazı kadınlar istenmeyen tüylere sahip oldukları için kendilerini mahcup hissederler. Bazılarında depresyon gelişir.Ayrıca, hirsutizm fiziksel komplikasyonlara neden olmasa da, altta yatan hormonal dengesizlik nedeni olabilir. Hirsutizm ve düzensiz adet dönemleriniz varsa, doğurganlığı engelleyebilen polikistik over sendromunuz olabilir. Hirsutizmi tedavi etmek için belirli ilaçları alan kadınlar, doğum kusurları riski nedeniyle hamilelikten kaçınmalıdır.

Hirsutizm tedavisi nasıl uygulanır? 

Kandan bakılan androjen düzeyleri, yumurtalık ultrasonu gerekli durumlarda kesitsel görüntüleme yöntemleri (Tomografi, Emar-MR gibi) ile tanıya ulaşılır. Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir. Bu ilaçların etkili olabilmesi için en az 6 ay kullanılması gerekir.

Özellikle yüz çevresinde kıllanma artışından doğan şikayetlerde, tedavi sürecinde psikolojik destek ve danışmanlık rahatsız olan bireylerde tedavi sürecinin kolaylaşmasında yardımcı olabilir. İzmir Can Hastanesi olarak, Hirsutizm tedavisinde hasta hikayesi ve tedavi yöntemlerinin içerisinde, hastanın morali ve psikolojik olarak en ideal iyileşme koşullarının oluşmasını desteklemekteyiz.