Randevu Al

Diz Ağrısı

Diz ağrısı çok sık karşılaşılan yakınmalardan biridir. Travmalar, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar.

 

1) BAĞ YARALANMALARI

Sıklıkla travma kaynaklıdır. Spor yaralanmalarında ortaya çıkar. Ani gelişen ağrı, yürürken dizi kıvırırken ağrı ve zorluk vardır.  En sık ön çapraz bağ yaralanması görülür.

 

Ön Çapraz Bağ Yaralanması:

Diz üzerinde ani sert hareketler ile yaralanma oluşur. Ağrı, şişlik, eklem hareketinde  kısıtlılık belirgindir. Kronik durumlarda dizde “boşalma hissi” oluşur. Direk Grafi ve MR ile tanı konur. Hastanın yaşı, aktivite düzeyi ve diğer eşlik eden sorunlar göz önüne alınarak tedavi planlanır.

 

Genç aktif hastalarda cerrahi seçeneği düşünmek gereklidir. Ancak tedavi seçimi ne olursa olsun erken ve etkin rehabilitasyon uygulaması şarttır.

 

2) TENDİNİTLER

Aşırı kullanmaya bağlı olarak oluşabileceği gibi romatizmal hastalıkların bir bulgusu olarak da karşımıza çıkar.

 

Pateller Tendinit:

Diz kapağı kemiğinin altında görülen ağrıların en önemli nedenidir. Sıçrayıcı dizi olarak da bilinir. Voleybol, basketbol, tenis gibi sporlarda sık görülür. Yetersiz ısınma, antreman yoğunluğu, arka bacak kaslarında ki esnekliğin az olması tendinite zemin hazırlar. Uzun süreli oturma yada merdiven çıkmadan sonra ağrı ve sertlik görülür. Fizik tedavi modaliteleri tedavide oldukça etkindir.

    

3) MENÜSKÜS YARALANMALARI

Menüsküs diz ekleminde kemikler arasında ekleme binen yükü absorbe edip dağıtan kıkırdak bir yapıdır. Yaşlanma sürecinde dejenerasyon sonucu yada travmalar ile yaralanabilir. İç menüsküs yırtıkları daha sık görülür. Ağrı, şişlik ve diz kitlenmesi en önemli şikayetlerdir. Tanı MR ile konur. Atletik gençlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon cerrahi tedavi sonrası planlanırken, dejeneratif yırtıklarda ilk seçenek fizik tedavi ve rehabilitasyondur.

 

4) BURSİTLER

Bursa; kemik ve tendonlar arasında sürtünmeyi azaltan küçük keseciklerdir.

 

Diz eklemi çevresinde 11 bursa vardır. Tekrarlayan küçük travmalar, akut travma, enjeksiyon bursalarda yangı oluşturabilir. Lokal ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı görülür. Fizik tedavide bursa içeresine steroid enjeksiyonu yapılabilir. Lokal soğuk uygulama, istirahat, antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. 

 

5) PATELLOFEMORAL AĞRI SENDROMU

Gençlerde görülen diz ağrısının en sık nedenidir. Kadınlarda daha fazla görülür. Kas kuvvetlerinde dengesizlik ve biyomekanik bozukluk en önemli nedenlerdir. Hastalar genellikle bir dizde yada her iki dizde; dizin ön tarafında ağrıdan yakınırlar. Uzun süreli oturmadan sonra yürüme (sinema bulgusu), merdiven inme çıkma ile ağrı artar. Tanısı klinik muayene ile konur. Tedavide rehabilitasyon teknikleri önemlidir. Rehabilitasyonun iyi bir şekilde uygulandığı olgularda cerrahiye gereksinim yoktur.

 

6) OSTEOARTRİT

Yaşla beraber diz ekleminde görülen dejeneratif bir süreçtir. Yaşlı popülasyonun üçte birini etkiler. Daha sıklıkla kadınlarda ve her iki dizde görülür. Ağrı, şişlik ve sertlik önemli yakınmalardandır. Fizik tedavi modaliteleri, eklem içi enjeksiyonlar, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi tedavinin önemli basamaklarıdır.