Randevu Al

El ve El Bileği

El, son derece basit görünmesine karşın cildinizin altında sinirler, kirişler ve kemiklerle örülü karmaşık bir yapıdan oluşur. Bu sistemde bir yaralanma olduğunda, en basitinden bir kalemi tutmak bile imkansız hale gelebilir.

Alanında son derece başarılı ve tanınmış Ortopedi Uzmanlarımız, Can Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde bu konuda size yardımcı olmaya hazırdır. Size en uygun ve başarılı tedavi yöntemleri ile el fonksiyonlarınızı en kısa zamanda yeniden kazanarak sizi  günlük hayatınıza döndürmek için çalışıyoruz.

 

İleri düzeydeki el ve el bileği girişimlerine yönelik bilgi birikimi ve deneyimi ile İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniği en kompleks vakalarda bile son derece yüz güldürücü sonuçlar almaktadır. Kişiye özel tanı ve tedavi yaklaşımlarımız ile size hizmet vermeye devam ediyoruz. Günlük yaşam aktivitelerinize en kısa sürede dönebilmeniz, saçınızı ağrısız bir şekilde taramanız, mesleğinizi sürdürebilmeniz ve ağrısızca spor yapabileceğiniz günlere kavuşmanız birincil amacımız olmaktadır.

 

TETİK PARMAK:

 

Tetik parmak ya da tıbbi adıyla stenozlu tenosinovit bir ya da birkaç parmağınızın bükülü halde kalması ve düzleştirilmeye çalışıldığında bir sesin gelmesidir. Hareketi kontrol eden tendonlarınızı etkileyen bir durumdur. Normalde parmaklarınızı bükmeniz ve gevşetmeniz sırasında elinizdeki kas kirişleri bir kılıf içerisinde kayarak hareket etmektedir. Tetik parmak geliştiğinde ise bu kirişlerde gelişen iltihabi reaksiyon, şişlik ve nodüller (kitleler) nedeniyle kirişler çevrelerini saran kılıf içinde kayamaz. Sonuç olarak parmağınızı düzleştirmeye çalıştığınızda bir ses duymanız mümkün olabilir. Daha ciddi vakalarda, parmağınız bükülü pozisyonda kalabilir. Bir parmağı ya da birkaç parmağı birden etkileyebilir (başparmak dahil).  Son derece rahatsız edici ve ağrılı bir duruma dönüşebilir.

 

Elin uzun süreli kullanım stresine maruz kalması, baş parmağın kullanımı, sportif aktiviteler (örneğin voleybol) tetik parmağa neden olabilir. Genel bir bilgi olarak tetik parmak; 40-60 yaş arası kadınlarda, diyabet ve romatoid artrit hastalarında daha sık olarak görülmektedir.

 

Bulgular;

 

  • Parmak eklemlerinde sertlik ve şişlik,
  • Parmağınızı bükerken ve düzleştirirken ağrı olması,
  • Özellikle sabahları parmağınızdan ses gelmesi,
  • Avuç içinizde dokunmakla hassas olan bir kitle bulunması.

 

Tedavi:

 

Problem olan parmak dinlenmeye alınır ve sabitlenir. Doktorunuz muayene ve tetkikler sonrasında size uygun olan tedavi protokolünü belirleyecektir. Daha ciddi vakalarda tendon kılıfı içerisine steroid enjeksiyonu da düşünülebilir. Tüm bu müdahalelere rağmen parmakta tetikleşme düzelmezse doktorunuz cerrahi alternatifini de önerebilir. Oldukça kolay ve kısa süren bir operasyondur.

KARPAL TÜNEL SENDROMU

 

Karpal tünel sendromu, başparmak, orta parmak, işaret parmağı ve yüzük parmağınızın bir bölümünde hissizlik ve karıncalanma ile bulgu veren bir bozukluktur. Avuç içinize giden sinirin bilek bölgenizde bulunan ve karpal tünel adı verilen bir boşluk içerisinde sıkışması ile oluşur. Normalde parmağınıza bir cisim battığı zaman ya da sıcak bir objeye dokunduğunuzda bu sinir hemen bu bölgeden sinyaller ileterek elinizin acıdığını hissettirir. Oysa karpal tünel sendromunda, sıkışan median sinir nedeniyle, etkilenen parmaklarınızda bu tür alarm verici uyarıları hissedemezsiniz. Hatta ilerlemiş vakalarda parmaklarda tam his kaybı ve ileri derecede güçsüzlük bulunabilir. Bilgisayar klavyesinde yazı yazmak ya da kapı kilidini açmak bile imkansız hale gelebilir.

 

 

Karpal  tünel içerisindeki median siniri sıkıştırabilecek her etken buna neden olabilir. El ve bileğin iş nedeniyle fazla kullanılması, diyabet, tiroid hastalıkları, obezite, romatoid artrit ve psoriatik artrit (sedef hastalığına bağlı eklem problemleri) bu bozukluğun nedeni olabilir. Gebelikte gerçekleşen hormonal değişikliklere bağlı olarak da oluşabilmektedir. Genetik de bu konuda önemlidir. Bazı insanlarda karpal tünel doğumsal olarak küçüktür ve bu da riski arttırmaktadır.

 

Bulgular;

 

  • Avuç içinizde, başparmağınızda, işaret ve orta parmağınızda his kaybı ve karıncalanma,
  • Şikayetlerin geçmesi için ellerinizi sallama gereksinimi hissetmek,
  • Parmaklarınızın tamamen hissiz hale gelmesi,  
  • Başparmağınızda güç azalması nedeniyle tuttuğunuz objeleri düşürmek.

 

Tedavi: 

 

Ortopedi Kliniğimizde yapılacak detaylı fizik muayene ve incelemeler sonrasında sinir sıkışmasının el bileğinde mi yoksa  boyun yada dirsek bölgesi civarında mı olduğu tespit edilir. Çeşitli elektrofizyolojik incelemeler ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Tedavide öncelikle yakınmalarınızı azaltmak adına, altta yatan diyabet ya da başka bir hastalığın varlığı da araştırılır. Altta yatan sebebe yönelik tedaviler, steroid enjeksiyonu, bileği sabitleyici aparatlar bazı vakalarda çözüm olabilse de geçen süreye rağmen sonuç alınamadığı durumlarda doktorunuz sizin durumunuza uygun olarak cerrahi seçeneğini de önerebilir. Bu yöntemle median sinir üzerindeki basınç ortadan kaldırılacaktır.

 

ÇEKİÇ PARMAK (MALLET FINGER):

 

Elin üst kısmında yer alan ve ekstensör tendon adı verilen kiriş yapısı bir yere çarpılır ya da yırtılırsa , etkilenen parmağınızı düz hale getirmeniz mümkün olmayabilir.

 

Parmağınız şişecek ve ağrılı bir hale gelecektir. Genellikle parmak uçlarına sert bir cismin çarpması ya da parmağınızı hızla sert bir cisme çarpmanız ile oluşur.

 

Eğer kanama ya da tırnağınızda bir hasar varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Her ihtimalde mümkün olan en kısa zamanda bu konuda uzman olan bir merkeze başvurmanız en doğrusu olacaktır. 

 

İzmir  Can Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde muayeneniniz ve tanıya yönelik görüntülemeye dayalı incelemeleriniz tamamlandıktan sonra gerekli cerrahi plan oluşturulacak ve bu alanda uzman ve deneyimli hekimlerimiz size gerekli bilgileri verecektir.

 

TEDAVİ ETTİĞİMİZ DİĞER TIBBİ DURUMLAR:

 

  • BİLEK TENDİNİTİ
  • EL VE BİLEK ARTRİTİ
  • DUPUYTREN KONTRAKTÜRÜ
  • PARMAK,EL VE BİLEK KIRIKLARI
  • PARMAK,EL VE BİLEKTEKİ KİST VE KİTLELER