Randevu Al

Omzunuzun hareketlerinizi kısıtlamasına, yaşam konforunuzu bozmasına izin vermeyin.

 

Omuz vücudun en karmaşık ve en hareketli eklemlerinden biridir. Fakat genellikle bir şeylerin yanlış gittiğini hissedene kadar omzumuzu önemsemeyiz. Omuz ağrısı en basit şekliyle bile elinizi havaya kaldırdığınızda, üst raflara ulaşmaya çalıştığınızda ya da saçınızı tararken ortaya çıkar ve ciddi derecede ağrıya  sebep olur.

 

Omuz ağrınızın nedeni ister rotator kaf yırtığı ister bursit ya da tendinit ya da ister omuz yaralanması olsun; İzmir Özel Can Hastanesi Ortopedi Kliniği tüm bu ağrılardan kurtulmanız ve yaşam kalitenizin artması için hizmetinizdedir.

Ortopedi Kliniğimiz son teknoloji ile desteklenmiş imkanları kullanarak en doğru tanıya ulaşmak ve size özel bir tedavi planı oluşturmak için tüm donanımıyla çalışmaktadır.

 

Hastalıklar:

 

Rotator Kaf Yırtığı

 

Rotator kaf, omuz eklemenizi yerinde ve sabit tutmaya, kolunuzu kaldırmaya ve üst kolunuzu döndürmeye yarayan bir kas grubunun adıdır. 
Rotator kaf yırtıldığı zaman ,bu yırtığa bağlı olarak bir ya da birkaç tendon üst kolunuzdaki kemik yapıdan ayrılacaktır. Rotator kaf yırtığı son derece ağrılı bir tablo olup saçlarınızı taramak, çantanızı omzunuza takmak, yüksekten bir şey almak gibi aktivitelerinize engel olacaktır.

Nedenleri:

 

Elini sık olarak yukarıya kaldırmak zorunda kalan kişiler (gündelik aktiviteler ya da iş sırasında) rotator kaf yırtığına adaydır. Zamanla tenis raketi sallamak ve fırçayla duvarı boyamak gibi tekrarlayıcı hareketlerle de meydana gelmektedir. Kış mevsimi boyunca kapalı alan sporları (yürüyüş bandı gibi) ile uğraşıp bahar aylarında birden tenise başlayan insanlarda da bu kas grubuna fazla yüklenme olacağı için oluşabilir. Bu rahatsızlığın diğer nedenleri arasında çok ağır bir yük kaldırmak, kollarınızı normalden fazla kullanmak, dekorasyon işleri ile uğraşmak, kolunuzun üzerine düşmek ya da omuz çıkığınızın olması da sayılabilir.

 

Bulguları:

 

  • Gece uyumaya çalışırken omuzda oluşan künt ağrılar,
  • Birşeyi kaldırmaya çalışırken olan omuz ağrısı,
  • Omzunuzun dış tarafından üst kola doğru yayılan ağrı,
  • Kolda güçsüzlük,
  • Kolunuzu kaldırdığınızda ya da döndürdüğünüzde bir sürtünme sesi duymak,
  • Omzunuzu kilitlenmiş gibi hissetmek olarak sıralanabilir.

 

Tedavi: 

 

Ortopedi Kliniğimize geldiğinizde deneyimli ve bu alanda geniş bilgi birikimine sahip hekimlerimiz ağrınızın başlangıcı, yeri ve zamanla şiddetindeki değişimleri size sorarak durumunuzu değerlendirmeye başlayacaktır. Fizik muayene sonrası görüntüleme yöntemleri ile artrit, kalsifikasyon, kemik parçası olması ya da yaralanma gibi nedenler ekarte edilecektir. Tüm bu tanısal aşamalardan sonra doktorunuz size uygun tedavi modelini belirleyerek multidisipliner çalışan ekip anlayışımız ile tedaviye hemen başlayacaktır.

LABRAL OMUZ YIRTIĞI: 

 

Omuzunuz tüm üst ekstremiteniz ile birlikte yaşamanızdaki tüm çabalarınız için en çok kullandığınız ve en hareketli eklemlerden biridir. İşte tam da bu yüzden omuz stabiliteniz bozulmaya çok açıktır ve labrum olarak adlandırılan bölgeye ağır yük binmektedir .Bu bölge  kalın bir kıkırdak demetinden oluşur. Bir topu fırlatma yada bir yükü kaldırma sırasında bu bölge omuz ekleminizin yerinde kalmasını sağlar. Eğer bu bölgede bir yırtık oluşursa, kemikler arasında yastıkçık görevi yapacak yeterli doku bulunmayacak ve omuz eklem stabilizeniz bozulacaktır.

 

Nedenleri:

 

Düşmeyi engellemeye çalışma, omuz çıkığı, kolunuzu zorladığınız hareketler, ağır bir yük kaldırmak gibi nedenlerle oluşur. Topla yapılan sporlar ya da zorlayıcı sporlar da bu durumun ayrı bir nedenidir.

 

Bulguları:
             

  • Elinizi baş hizanızın üzerine ,gövdenizin önüne yada arkasına götürdüğünüz hareketler sırasında omuz ağrısı,
  • Omuzda his kaybı,
  • Omzunuzun çıktığı  ya da gevşemiş olduğu hissi,
  • Omuz çıkığı,
  • Omuz hareketleri sırasında ses duymak,
  • Geceleri ya da gün içerisinde olabilen omuz ağrıları.

Tedavi: 

 

Labral Yırtık tanı ve tedavisi için İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniğimize başvurduğunuzda, bu alanda başarı ve deneyim sahibi doktorlarımız size şikayetlerinizin başlangıcı, zaman içindeki seyri ve hareketlerinizle ilişkisini içeren sorular yönelterek tanısal olarak anlamlı bir öykü alacaklardır. Kliniğimizdeki son teknoloji görüntüleme yöntemleri ile tanı koyarak ,modern artroskopik yöntemler eşliğinde tanı ve tedavi yaklaşımları mümkün olmaktadır. 

 

Tüm iyileşme aşamalarında multidisipliner bir bakış açısı ile fizik tedavi kliniğimizden destek alarak sorunsuz ve ağrısız bir yaşama adım atmanızı sağlamaktayız.

 

FROZEN SHOULDER (ADEZİV KAPSÜLİT):  
     
Omzunuz bağ dokusu, kemikler, ligamentler ve kirişlerden oluşmaktadır. Frozen shoulder olarak adlandırılan tabloda omuz bölgesindeki bağ dokusunun sıkılaşması ile hareketlerinizin zor ve ağrılı olduğu bulgular oluşturmaktadır.

 

Frozen shoulder, omuz eklemeni kullanmamanız durumunda doğal olarak oluşabilir. Bunun nedeni önceki bir yaralanma ya da hareketinizi kısıtlayan bir durum olabilir. Geçirilmiş bir felç yada cerrahi de normal hareketlerinizi yapamadığınız için bu duruma neden olmuş olabilir. Yaş ve cinsiyet de ayrı bir risk faktörüdür.  40 yaş üzerinde ve kadınlarda daha sık görülmektedir. İlginç bir şekilde, frozen shoulder kullandığınız kol tarafını değil de baskın olarak kullanmadığınız kolun olduğu tarafı daha çok etkiler. Daha önce bir kol ya da omuz yaralanması yaşadıysanız riskiniz artar. Ayrıca diyabet ve tiroid hastalıkları bulunan hastalarımız da daha fazla risk altındadır. İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniği, alanında yetkin uzmanlarımız tarafından size uygun tedavi  yöntemini belirleyerek tüm teknik donanımı ve multidisipliner çalışma sistemi ile tedavinizi gerçekleştirecektir.
     
 

OMUZ KIRIKLARI:

 

Günlük yaşamda, omzumuzu çok fazla kullanırız. Herhangi bir düşme durumunda kolumuzla düşmeyi engellemeye çalışmaktan tutun da market alışverişi sonrası ağır yükleri taşımaya ve spor aktivitelerine kadar omzumuz devamlı çalışmaktadır. 
Omuz, omuz kuşağını oluşturan  üç kemik yapının birleşiminden meydana gelir; bunlar humerus denilen üst kol kemiği, kürek kemiği (scapula) ve köprücük kemiği (clavicula) dir. Bu kemiklerden herhangi biri kırıldığında omuz hareketlerinizi kısıtlayan şiddetli bir ağrı hissedersiniz.

 

Bu bölgedeki kırıkların en önemli nedenleri sportif aktivitelerde yaşanan travmalar ve omuz ya da kolunuzun üzerine düşmektir. Kırık olduğunda genellikle bir ses duyulur ve kırık hissedilir. Çocuk ve genç erişkinlerde bu tarz kırıklar daha sıktır. Humerus (üst kol) kemiğinin tepe noktasının kırığı ise özellikle 65 yaş üzeri erişkinlerde sık görülmektedir. Kürek kemiğinin kırılması ise nadirdir çünkü bu kemik, göğüs ve çevreleyici kaslar tarafından korunmaktadır.

OMUZDA BURSİT VE TENDİNİT:
 
Shoulder ımpingement da denilen bu tablo omuz bölgesindeki kirişlerin, kullanıma bağlı olarak irritasyonu ve iltihabi reaksiyonu ile birlikte oluşur. Rotator kaf  ve bu gruptaki kas ve kirişler üst kolunuzun tepe noktasını omzunuzdaki boşluğun içinde stabil tutmakla görevlidir.

  • Bursit: Omuz eklemindeki sıvı dolu yastıkçıkların iltihabi reaksiyonudur.
  • Tendinit: Rotator kaf adı verilen bölgedeki kirişlerin irrite olması ve iltihabi reaksiyonudur.

 
Bu bulgular, genellikle omuz bölgesi yaralanmalarından sonra görülür. Benzer şekilde uzun süreli tekrarlayıcı hareketler (spor,bahçe işleri ile uğraşmak, golf ya da tenis oynamak) gibi durumlarda da bu bulgular oluşabilir. Kolunuzu baş seviyesinin üzerine kaldırmak durumunda olduğunuz spor aktiviteleri, boya-badana gibi ev işleri ile uğraştıysanız bu bozukluklar için risk altındasınız demektir. İnşaat işleri gibi ağır işler ile uğraşanlar da mesleki risk altındadır. Bursit ve tendinit riski 40 yaşından sonra daha fazladır.

Bulgular: 

  • Omuz hareketleri sırasında şiddetli ağrı,
  • Uykudan uyanmanıza neden olan omuz ağrısı,
  • Omuzda hareket kısıtlılığı ve güç kaybı,
  • Hareket sırasında omuzdan ses gelmesi,
  • Sırt bölgenize dokunmakta zorlanma.

 

Tedavi:

 

Böyle bir ağrı hissettiğinizde kendi kendine geçmesini beklemeyiniz. Beklemek omzunuzu daha da güçsüzleştirecek ve dejenere olmasına sebep olacaktır.

İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde omuz konusu ile ilgilenen uzman doktorlarımız öykünüzü alıp, detaylı fizik muayenenizi gerçekleştirdikten sonra tedavinizi planlayacaktır.

İlaç tedavisi, subakromial ekleme yönelik eklem içi kortikosteroid enjeksiyonu ve fizik tedavi ilk aşamadaki tedavi yaklaşımları olabilir. Kliniğimizde multidisipliner ekip yaklaşımı ile size özel tedavi profilini şekillendirerek uygulamaktayız. Cerrahi dışı tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda ya da rotator kaf kas grubu ile ilgili durumlarda  cerrahi de planlanabilmektedir.