-
Can Hastanesi
-
18 Ara 2024
Plastik Cerrahi; Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahiyi içeren cerrahi bir daldır. Rekonstrüktif cerrahi öncelikle edinsel, travmatik veya doğumsal nedenlerle oluşan, vücudun şekil ve fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesiyle ilgilenir.
Estetik cerrahi ise vücut imajını daha güzel hale getirmek için yapılan girişim ve operasyonları kapsar. Burada tıbbi bir problemden çok estetik problem vardır. Estetik cerrahide bazen tıbbi problemler de çözülür. Örneğin; estetik burun cerrahisinde (rinoplasti) şekil ve nefes alma problemleri birlikte çözülür.
Hastanemiz Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniğinde; hastaların doğumsal ya da sonradan oluşan şekil ve işlev bozukluklarının yanı sıra, aynalarla barıştıran estetik cerrahi uygulamaları ileri teknolojik yöntemler ile uygulanmaktadır.
Yaşlanma; deri, kas, yağ, kemik ve ligaman tutulma yerlerinde değişmelere yol açar. Buna bağlı yüz anatomisindeki değişikliklerin en fazla yansıdığı alan göz kapaklarıdır. Zaman zaman görme alanını engelleyecek düzeyde kapak sarkmaları, göz torbalarının oluşması, göz kenarlarında kaz ayağı denilen yan kırışıklıkların oluşması gibi estetik ve bazen de fonksiyonel bozukluklar olabilir.
Derinin elastik liflerinin kaybı ve yağ dokularının fıtıklaşmasına bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında deformiteler oluşur. Derinin sarktığı ve orbital yağ dokusunun fıtıklaşmasıyla karakterize olan bu duruma blefaropitoz denir. Brefaroplastinin amacı; doğal görüntüleri ve şekillerini bozmadan alt ve üst göz kapaklarına daha genç bir görünüm kazandırmaktır.
Hastaların durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 30 yaş üstü, ailesinde kapak sarkması geçmişi olan, sağlıklı olan ve ciddi göz hastalıkları olmayan kişiler için uygundur. Fakat, göz kapaklarındaki fazlalık, görüş açısını ve görüş mesafesini olumsuz etkiliyorsa, operasyon yaşının daha erkene çekilmesi mümkündür.
Gözler yüzün odak noktasıdır ve gençleştirme girişimleri öncesi ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Tek bir cerrahi teknik her hasta için uygun değildir. Ameliyat öncesi değerlendirme ile ameliyatta hangi işlemlerin birlikte uygulanacağı belirlenir. Blefaroplasti operasyonu, göz kapaklarını hedeflese de bütün periorbital bölgenin değerlendirilmesi ve tedavisi gereklidir.
Göz kapağı estetiği, hastanın durumuna bağlı olarak sedasyon ile birlikte lokal anestezi veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Geçmiş yıllarda göz kapağı ameliyatları yalnızca kapağı ilgilendiren ameliyatlar olarak düşünülerek düzeltici işlemler yapılmış ancak göz kapaklarındaki değişikliklerin yüz anatomisindeki diğer bozukluklardan etkilendiği anlaşıldıktan sonra, göz kapağı estetik ameliyatları yüz anatomisindeki diğer bozuklukların estetik olarak düzeltilmesiyle birlikte gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Diğer yüz anatomisindeki bozukluklar düzeltilmeden yapılan kapak ameliyatlarında, estetik bozukluklar tekrarlamaktadır.
Örneğin; gözyaşı oluğu deformitesi veya yanak torbaları gibi göz çevresinde yaşlanma bulguları olan hastalarda özel bir girişim uygulanmalıdır. Göz altı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması sonucu oluşan çukurlar, yağları yukarı doğru kaldırarak elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşturarak düzeltilmelidir. Üst göz kapağı ameliyatında, alında sarkmalar varsa yani alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yayılıyorsa “temporal lifting (şakak germe)” ile önce bunlar düzeltilmekte, sonra kapak estetik işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Öncesinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar; operasyon öncesinde bir hafta süreyle kan sulandırıcı etkisi olan aspirin ve benzeri ilaçların, yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamini kullanılmaması önerilmektedir. Ayrıca, hastaların göz tansiyonunun yüksek olması, göz kuruluğu, hipertansiyon ve tiroid hastalıklarının varlığı mevcutsa bildirmeleri gerekmektedir.
Ameliyattan sonraki gün ayağa kalkabilirsiniz ancak doktorunuzun öneri ve uyarılarını dikkate almalısınız. Hızlı iyileşme süreci için aşırı aktivitelerden 2-3 hafta kadar uzak durmalısınız. Ayrıca güneş ışınları ve rüzgar sebebiyle tahriş oluşmaması için 3-4 hafta boyunca renkli camlı gözlük kullanmanızda fayda vardır. Ne kadar hızlı iyileştiğinize ve nasıl hissettiğinize bağlı olarak işe geri dönme süreniz değişiklik gösterir.
Her hasta benzersizdir ve cildini etkileyen farklı genetik ve çevresel yaşlanma belirti kombinasyonlarını sergilemektedir. Güneş, cilt bozuklukları, yaşlanma ve hatta kalıtım, yüzdeki ve vücudun başka yerlerindeki cilt düzensizliklerine neden olabilmektedir. Bunlar, kırışıklıklar ve akne izleri gibi dokusal düzensizlikleri, çiller, güneş lekeleri veya görünür kan damarları gibi pigmentasyon değişikliklerini içerir. Ek olarak, cilt tonunu kaybedebilir, daha az sıkı hissedilebilir ve ciltte belirgin ışıltı kayıpları olabilir.
Cilt gençleştirme ve cilt yenileme tedavileri, cildin en çok zarar görmüş dış katmanlarını kaldırarak daha genç ve daha güzel bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. Alttaki daha sağlıklı görünen cildi ortaya çıkarır ve yeni, sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesini destekler.
Türkiye’de kelimenin tam anlamıyla, yüzlerce farklı cilt yenileme tedavileri ve cilt hasarının farklı yönlerini tedavi etmek için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Güvenli ve etkin bir şekilde tedavi görmek ve alınan tedavinin hedeflerinize ulaşmada etkili olması çok önemlidir.
Cilt yenileme tedavilerini gerçekleştirmek için gereken yeterlilikler ve işlemler tedaviden tedaviye farklılık gösterir, fakat her zaman alanında yetkin ve tıbbi cilt bakımı konusunda deneyimli uzmanlara başvurmayı tercih etmelisiniz. Çoğu cilt tedavisi, mükemmel sonuçlar elde etmek için bir dizi tedavi ve çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. En önemlisi, durum ve isteklere göre, elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olması için, hastalar ileriye dönük olarak cildini korumaya kararlı olmalıdır.
Genel olarak sağlıklı, olumlu bir tutuma ve gerçekçi beklentilere sahip kişiler uygundur. Cildi güneşten zarar görmüş ve lekeli, yüzünde ince kırışıkları olan, akne veya su çiçeği izleri taşıyan, kösele görünümlü bir cilde sahip olan kişiler bu tedavi için uygun adaylar olarak sayılabilir. Aktif akne, çok koyu bir cilt, derin kırışıklıklar, aşırı veya sarkan bir cilde sahipseniz, lazer cilt yenileme için iyi bir aday olmayabilirsiniz.
Cilt yenileme tadavi yöntemleri arasında sıklıkla; Lazer cilt yenileme tedavileri, mikro iğneleme tedavisi, Mikrodermabrazyon ve dermabrazyon, Kimyasal Peeling (Soyma) ve IPL (Yoğun Atımlı Işık) yer almaktadır.
Uzman, ayakta tedavi prosedürü olarak lazerle cilt yenilemeyi tercih etmiş oabilir. Bakım ekibi cildi ilaçla uyuşturacaktır, yani lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında işlem gerçekleştirilir. Ablatif lazerle yüzey yenileme sırasında, cildinize yoğun bir ışık enerjisi ışını (lazer) yönlendirilir.
Lazer ışını derinin dış tabakasını (epidermis) yok eder. Aynı zamanda, lazer alttaki cildi (dermis) ısıtır, bu da zamanla kollajen üretimini uyarır ve daha iyi cilt tonu ve dokusu sağlar. Ablatif lazer yüzey yenileme, kullanılan tekniğe ve tedavi edilen alanın boyutuna bağlı olarak tipik olarak 30 dakika ile iki saat arasında sürer. Ablatif olmayan lazer tedavisinde, aranan sonuçları elde etmek için muhtemelen haftalar veya aylar boyunca planlanmış 1 ila 3 seansa ihtiyaç olacaktır.
Ablatif lazerle yüzey yenileme işleminden sonra, tedavi edilen cilt ham, şiş ve kaşıntılı olacaktır. Doktorunuz tedavi edilen cilde kalın bir merhem uygulayacak ve bölgeyi hava ve su geçirmez bir pansumanla kaplayacaktır. Merhem veya krem kullanmanın amacı herhangi bir kabuk oluşumunu engellemektir. Bir ağrı kesici alabilir ve buz paketleri kullanabilirsiniz.
Yeni cilt genellikle bir veya iki hafta içinde bölgeyi kaplar ve genel olarak, tedavi edilen durumun doğasına ve kullanılan lazer türüne bağlı olarak tam iyileşme en az bir ay sürer. Bu süre zarfında kozmetik gibi yüzünüzü tahriş edebilecek ürünler kullanmayın. Bölgeler iyileştikten sonra, genellikle lazer cilt yenileme işleminden sonra görülen pembeden kırmızıya dönen rengi kamufle etmek için makyaj yapılabilir. Halka açık jakuziler gibi enfeksiyon riskinizi artıran durumlardan kaçının. Lazerle yüzey yenilemeden sonra daima güneş koruması kullanın.
Ablatif olmayan lazer yüzey yenileme işleminden sonra iyileşme süresi minimumdur. Cildiniz birkaç saat şişebilir. Gerektiğinde buz paketleri kullanın. Tipik olarak, olağan aktivitelerinize ve cilt rutininize hemen devam edebilirsiniz.
Tedavi edilen ciltte hemen bir fark görmelisiniz. Lazer tedavisine bağlı olarak cildiniz birkaç ay pembe veya kırmızı kalabilir. Cildiniz bir yıla kadar iyileşmeye devam edebilir ve iyileşme birkaç yıl sürebilir. Normal yaş alma süreci, yeni kırışıklıklara yol açacaktır ve bu kırışıklıklar tekrar lazerle cilt yenileme ile tedavi edilebilir. Mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı ve her gün güneş kremi sürmelisiniz, bu çok önemlidir.
Tıbbi Birimler
Annelik Estetiği
Boyun Germe Ve Gıdı Estetiği
Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene İmplantı
Cilt Yenileme ve Cilt Gençleştirme
Dolgu
Dudak Estetiği (Dudak Şekillendirme)
Dudak-Damak Yarıkları
Genital Estetik
Gıdı Estetiği
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Jinekomasti Ameliyatı
Kalça Kaldırma (Brazilian Butt Lift)
Karın Germe (Abdominoplasti)
Kaş Kaldırma (Kaş Estetiği)
Kepçe Kulak Estetiği
Kol ve Bacak Germe
Kulak Estetiği (Otoplasti)
Liposuction
Meme Büyütme
Meme Dikleştirme (Mastopeksi)
Meme Estetiği