Makat bölgesindeki dokularda oluşan yırtılmaya anal fissür denmektedir. Makat çatlağı olarak da adlandırılmaktadır. Dışkılama sırasında ağrı oluşması ve kanama tipik semptomlarıdır.
Kimler Anal Fissür İçin Risk Altındadır?
Anal fissür her yaşta ortaya çıkabilir. Yaş arttıkça anal fissür geçirme olasılığı artmaktadır. Daha önce fissür hastalığı geçirmiş bir kişinin tekrar hastalığa yakalanma olasılığı artmaktadır.
Anal Fissür Neden Oluşur?
Anal Fissür Hastalığının Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Anal Fissür Tanısı Nasıl Konur?
Anal fissür hastalığında tanı için genellikle muayene yeterli olmaktadır. Normal dışı bir bulgu saptanması durumunda ek tetkik işlemlerine ihtiyaç olabilir.
Anal Fissür Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Anal fissür tedavisinde asıl amaç anal kanal denen bölgedeki basıncı düşürmektir. Bu yolla kanama ve ağrı azalır. Koruyucu tedaviler arasında;
Bu tedavi yöntemleri ile hastaların yaklaşık %80-90’ı birkaç haftada iyileşmektedir. Şikayetlerin devam etmesi durumunda;
Anal Fissür Ameliyatı Nedir?
Ameliyat kararı alınmadan önce doktorunuz medikal tedavinin tamamen uygulandığından emin olacaktır. Ameliyat sırasında makat bölgesindeki basıncı arttıran kaslardan birinin bir kısmı kesilir. Bu işlem sonucunda seyrek olarak dışkılama kontrolü bozukluklarına neden olabilir.
Cerrahi işlem sonrasında hastalar aynı gün evine gönderilebilir. Genellikle birkaç gün içinde ağrı geçer ve tam iyileşme birkaç hafta içinde gerçekleşir.
Can Sağlık Grubu’na bağlı İzmir Özel Can Hastanesi ve Salihli Özel Can Hastanesi’nde anal fissür tanı ve tedavi işlemleri genel cerrahi uzmanlarından oluşan alanında çok ciddi bilimsel bilgi, beceri yanı sıra deneyime de sahip uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve en doğru tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Lütfen bilgi ve randevu alınız.
Genel Cerrahi
Adrenal Bez Hastalıkları
Endoskopi ve Kolonosokopi Nedir, Nasıl Yapılır?
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Nedir?
Hemoroid – Basur Mayasıl Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kitleleri Nelerdir
Kist Hidatik Nedir?
Laparoskopik Cerrahiler
Makat Çatalağı – Anal Fissür Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Meme Kanserinde Erken Tanı Metabolik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Balonu Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mide Botoksu Nedir? Ne Kadar Etkilidir? Kimlere Uygulanabilir?
Obezite ve Metabolik Cerrahi Revizyon Ameliyatları
Tüp Mide Ameliyatı