Alerjik nezle vücudumuzun bazı maddelere karşı aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Bu maddelere Alerjen denir. Alerjenlere örnek olarak ağaç – çimen – yabani ot – tahıl polenleri, ev tozu akarları, kedi – köpek alerjenleri, küf ve mantar sporları sayılabilir.
Alerjik rinit mevsimsel ve yıl boyu süren (perennial) olarak ikiye ayrılır. Mevsimsel alerjik rinit, özellikle ev dışındaki maddelere en sık polenlere bağlı oluşur. Perennial alerjik rinit, ev içerisinde bulunan maddelere en sık ev tozu akarlarına bağlı ortaya çıkar.
Alerjik rinit hafif seyirli olabilir ve günlük hayatı etkilemeyebilir veya daha ağır seyirli olabilir, günlük hayatı etkileyebilir, uyku düzensizliği, odaklanma güçlüğü, devamlı yorgunluk hali yapabilir.
Öncelikle hastanın öyküsü önemlidir. Öykünün yanı sıra muayene bulguları tanıyı desteklemede yardımcıdır. Ayrıca hangi alerjenlerin sorumlu olduğuna yönelik özel deri ve kan testleri yapılabilir.
Tedavide kaçınmak önemlidir. Polen alerjisinde, olabildiğince polenlerle karşılaşmamak ve polenlerin ev içerisine girmesini önlemek gerekir. Ev tozu alerjilerinde, alerjenlerin evde oluşmasını ve barınmasını önlemek önemlidir.
Bu tedbirlerin yanı sıra özellikle orta – ağır seyirli hastalarda ilaç tedavileri gereklidir. Bu amaçla değişik burun spreyleri ve ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca şiddetli alerjisi olan uygun hastalarda aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanabilir.
Alerjik rinit ve astım bağlantılı hastalıklardır. Alerjik riniti olan hastaların yaklaşık yüzde 35-40’ında astım meydana gelir ve özellikle tedavi edilmeyenlerde bu risk daha belirgindir.
Belirtilerin alerjik olup olmadığından emin olunamıyorsa, kullanılan ilaçlar etkili olmuyorsa veya yan etkileri oluşuyorsa, eşlik eden nazal polip – astım – tekrarlayan sinüzit gibi durumlar varsa ihmal etmeden bir an önce muayene olmak gerekir.
Kulak Burun Boğaz Kliniği
Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (Alerjik Nezle)
Bademcik Ameliyatı
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş-Boyun Tümörleri
Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı
Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviyasyonu)
Dış Kulak Problemleri
Doğumsal Boyun Kitleleri
Farenjit
Geniz Ameliyatı
Horlama ve Apne Cerrahisi
Kepçe Kulak (Otoplasti) Operasyonu
Kulak Çınlaması
Kulak Mikro-Cerrahisi
Lazer Yöntemi ile Ses Telleri ve Kanser Cerrahisi
Rinoplasti (Estetik Burun)
Sinüzit
Soğuk Algınlığı (Nezle) ve Grip
Tiroid Cerrahisi
Tükürük Bezi Hastalıkları ve Cerrahisi
Ventilasyon Tüpü
Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)
Yutma Bozuklukları