Randevu Al

Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı

Burun eti şişmeleri burun tıkanıklıklarının en önemli ve sık sebeplerinden biridir. 

 

Burun içinde, yan duvarlarda normal insanların hepsinde her 2 tarafta üçer tane bulunan yapıya konka (burun eti) adı verilir. Bazen burnun arkasındaki boşlukta bulunan lenf bezi (geniz eti, adenoid vegetasyon) ile karıştırılır. Yerleri, yapıları ve fonksiyonları tamamen farklıdır. 

 

Konkalar, ince bir kemik tabaka, bunun çevresindeki yumuşak doku ve bunun üzerini örten son derece özel bir mukozadan oluşur. İçinde çok fazla sayda damar ve sinir bulunur. 

 

Solunan havanın burundan alınması çok önemlidir. Çünkü burundan geçen hava, konkalar sayesinde ısıtılır, nemlendirilir, mikrop ve partiküllerden süzülür. 

Ortamın sıcaklığına ve nemine göre konkalar şişer veya küçülür. Soğuk havalarda kan damarlarının içi kanla dolar şişer ve soğuk havayı ısıtır. Sıcak havalarda kan damarlardan çekilir, etler küçülür, solunan sıcak hava vücut sıcaklığına düşürülür.

 

Ayrıca konkaların üzerini örten mukoza içinde salgı hücreleri vardır ve sümük denen sıvıyı salgılar. Bu salgılar, solunan havadaki toz ve mikropları tutarak temizlerler. Hava, burun içinde konkalarla temas edince hava temas eder etmez akciğer hava keseleri (alveol) otomatik olarak açılır ve bir efor sarf etmeden temiz hava akciğerlere ulaşır. 

 

Burun delikleri 2-3 saatte bir sırayla açılıp kapanarak akciğerlerin çalışmasını düzenler. Normal şartlarda burun deliklerinin ikisi birden tam açık olmaz. Bu normal fizyolojik bir durumdur. Burun yapısı normal olan bir insan bu durumun farkına varmaz. Açık olan burun deliği tarafındaki akciğer daha fazla hava çekip açılarak çalışır, diğeri ise dinlenmeye geçer. Bu şekilde gün içinde vücut, burun sayesinde, akciğerleri dönüşümlü çalıştırarak kendini dinlendirir.

 

Konka büyümesi sebepleri 

Alerjisi olanlarda alerjik madde (toz, polen, küf, mantar. vb.) solunduğunda burun etleri en fazla da alttaki et şişer. 

Hava kirliliği, sigara burun etlerinin şişmesine yol açar. 

Sinüzit, burun iltihapları, burun kemik eğriliği burun etlerinin şişmesi de buna sebep olabilir. 

 

Konka büyümesi belirtileri 

En bariz belirtisi burun tıkanıklığıdır. Burundan alınan hava yetmediği için ağız istem dışı açılarak ağızdan soluk alınır. Bu sebeple ortamın havası ağzı ve üst solunum yollarını kurutur. Uyku sırasında bu durum belirginleşir. Burun solunumu yeterli olamadığı için akciğerler yeterli hava alamaz, dolayısıyla vücut yeterli oksijen sağlayamaz; vücut yeterince dinlenemez. Sabahları yorgun uyanma olur. Gece boyunca ağız solunumu yapıldığı için sabahları ağız kuruluğu ve tat bozukluğu olur. 

 

Konka büyümesi teşhisi 

Hastanın verdiği bilgiler, çalışma ve yaşam ortamı, alerji ve sigara hikâyesi teşhis için önemlidir. Yapılan endoskopik burun muayenesi ile teşhis konur. Ayrıca alerji testleri de yapılarak alerjik durumun olup olmadığı belirlenir. 

 

Konka büyümesinin ilaç ile tedavisi 

Tedavi konka büyümesine sebep olan durumun belirlenmesine bağlıdır. Burun kemiğindeki eğriliklerin düzeltilmesi, sigaranın bırakılması, yaşam ve çalışma ortamının düzeltilmesi, alerjik nezlenin tedavisi iyileşme sağlayabilir.

 

Alerji için tozdan uzak durmak, yatak odalarında toz üreten halı yünlü eşyaların kaldırılması, yünlü kıyafetlerden ziyade pamuklu ve alerjik olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi, evcil hayvanlardan uzak durulması önleyici tedbirlerdir. 

 

Tedavide esas uygulama kortizonlu burun spreylerinin uzun süre kullanılmasıdır. Bu, burunda kuruma kanama gibi yan   etkilere de sebep olabilir. Genellikle ilaç tedavileri pek sonuç vermez, bu sebeple hastaların çoğunda cerrahi gerekir. 

 

Konka büyümesinin cerrahi tedavisi 

Pek çok teknik vardır. Hangisi uygulanırsa uygulansın, konkaları örten mukozanın korunması fevkalâde önemlidir. Konka büyümesine sebep olan faktörler tekrar ortaya çıktığı takdirde işlemin de tekrarlanması gerekebilir. 

 

Mukozayı koruyan işlemler konkaların dışa doğru kırılması (lateralizasyon), içteki kemiklerin çıkarılması ve özellikle RADYOFREKANS VEYA LAZER İLE KÜÇÜLTME İŞLEMİDİR. 

 

Genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Birkaç dakika-saatlik küçük bir burun tamponu gerekebilir. İşlem 5-10 dakika kadar sürer. Lokal anestezi ile yapıldıysa hasta aynı gün işine dönebilir. Ameliyat sonrası burun temizliği ve nemlendirme çok önemlidir.  

 

Konka cerrahisi, burun orta bölmesi kıkırdak ve kemiklerinin düzeltilmesi (septoplasti) ameliyatlarında ve endoskopik sinüs cerrahisinde hemen her hastaya uygulanır.