Randevu Al

Kulak Mikro-Cerrahisi

İşitme ve anlama insanın sosyal açıdan en fazla ihtiyaç duyduğu fonksiyondur. İşitme ve anlama iki bölümde gerçekleşir. 

  • Dış kulak, kulak zarı ve orta kulak
  • İç kulak (koklea), işitme siniri ve beyin

 

İşitme kayıplarının önemli bir kısmı ilk kısımdaki problemlerden kaynaklanır. Bunların bir kısmında sadece ameliyat ile çözüm bulmak mümkün olur: Kulak zarı delikleri, orta kulak kemikçiklerinde (örs, üzengi, çekiç) kırık, erime, kopma ve kireçlenmeler; kulak zarının arkasında sıvı toplanması; dış kulak yolundaki daralmalar. 

 

İşitme kaybına sebep olan problemin yerinin ve derecesinin belirlenmesi için odyometri ve timpanometri denilen testler yapılır. Gerekirse kulak bilgisayarlı tomografisi çekilir. 

 

Hastalığın ameliyatla çözülebileceği anlaşılırsa hasta genel anestezi için hazırlanır. 

 

Ameliyat genellikle kulak kepçesi arkasından girilerek yapılır. Bazı durumlarda dış kulak yolundan da yapılabilir. 

 

Ameliyat sırasında çok küçük yapılarla işlem yapıldığı için hataları ortadan kaldırmak için mikroskop kullanılır. Yine pek çok hastada ince uçlu deliciler ve şekil vericiler kullanaılması gerekebilir. 

 

Kulak zarı deliklerinin kapatılmasında hastanın kulak çevresinden alınan kıkırdak, kıkırdak zarı, fasiya kullanılır. Orta kulak kemikçiklerinin eksik veya bozuk olduğu durumlarda sentetik mikro – protezler kullanılır. 

 

Doğru seçilmiş hastalarda; bu ameliyatlar ile işitmeyi düzeltmek % 70-95 arasında mümkün olabilmektedir. 

 

Ameliyat başarısına etki eden faktörlerden birincisi cerrahın bu konudaki tecrübesidir. İkinci etken ise, kullanılan alet ve cihazlardır.