Randevu Al

Geniz Ameliyatı

Geniz eti, bağışıklık sisteminin bileşenlerinden lenfoid doku denilen dokudan oluşmuştur. Burnun arkasında, burun ile boğazın birleştiği geniz boşluğu denilen yerde bulunur. Geniz etinin muayenesi burun içerisinden endoskopik olarak veya yandan kafa filmi çekilmesi ile yapılır.

 

Geniz etinin görevi nedir:

Geniz eti, vücudun boğaz ve burun enfeksiyonlarına karşı korunmasında rol alır. Doğuşta var olan geniz eti dokusu 1.5-2 yaşlarında büyümeye başlar ve 7-8 yaşlarına kadar büyür. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi, genetik olarak anne-babadan gelen yatkınlık, alerjik hastalıklar ve reflü durumları geniz etinin daha çok büyümesinde olası etkenlerdir.

 

Geniz eti hangi sorunlara neden olur:

  • Geniz eti sorunu olan çocuklar burundan rahat nefes alamadıkları için özellikle uyku sırasında zorlanarak nefes alırlar, ağız açık ve horlayarak uyurlar. Solunum kaslarının aşırı çalışması sonucunda özellikle baş ve boyun bölgesinde terleme meydana gelir. Bu çocuklar genelde huzursuz uyur, uykudan sık sık ve kabus görerek uyanır. 
  • Geniz etinin büyümesi ilerlemişse solunum kaslarının zorlanması nefes almaya yetmez ve uyku sırasında nefesin geçici olarak durması ile “apne” dediğimiz tehlikeli bir durum oluşur.
  • Geniz etinin iki yanında bulunan kulak havalanma kanallarını tıkaması ile orta kulakta sıvı toplanması ve sık sık orta kulak iltihaplanması oluşabilir. Bu durum işitme kaybına sebep olur.
  • Geniz etinin burun – boğaz arasındaki hava yolunu tıkaması sonucunda devamlı boğuk konuşma ortaya çıkar.
  • Solunum havasının burundan boğaza ve ordanda da soluk borusuna devamlı zorlanarak geçmesi burun boşluğunda negatif basınç oluşmasına ve damağın burun boşluğuna doğru çekilmesine, çökmesine ve kubbe damak oluşmasına sebep olur. Buna bağlı olarak burun boşluğu daralır, yüz daralır ve çocuğun devamlı ağızdan nefes alıp vermesinden dolayı “geniz eti yüzü” denilen tipik bir yüz yapısı oluşur.
  • Çocukların büyüme ve gelişmesinde etkili olan büyüme hormonu derin uykuda salınır. Geniz eti sorunu olan çocuklar derin uykuya dalamazlar, yani yarı uyanık gibi uyurlar. Bu durum çocuğun büyüme ve gelişiminde geriliğe neden olur.
  • Geniz eti sorunu olan çocuklar uykuda yeterince dinlenemediklerinden gündüzleri yorgun, keyifsiz ve dikkatsiz olurlar. Bu durum okul başarısının düşmesine, ruhsal olarak çökkünlüğe neden olur.
  • Geniz etinin büyüklüğüne bağlı oluşan yukarıda saydığımız olumsuzlukların dışında geniz eti sık sık iltihaplanabilir ve böylece geniz akıntısına, geniz akıntısının yutulmasına bağlı olarak iştahsızlığa, geceleri öksürüğe ve çok sık ilaç, özellikle antibiyotik kullanılmasına neden olabilir.

 

Geniz eti ameliyatı ne zaman yapılır:

Geniz eti bu tür rahatsızlıklara neden oluyorsa ise zaman kaybedilmeden alınmalıdır. Geniz eti ameliyatı genellikle 2 yaş ve sonrasında yapılır. Ancak çocukta “apne” dediğimiz uykuda nefes durması veya başka şekilde izah edilemeyen kilo almama – büyüme ve gelişmede duraksama varsa öncesinde de yapılabilir.

 

Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır:

Günümüzde geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve özel aletlerle geniz eti temizlenir. Ameliyat 20-30 dakika kadar sürer. Ameliyat sonrasında 4-5 saat gözlem altında bulundurulan hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonra 2-3 gün hafif boğaz ağrısı dışında belirgin bir rahatsızlık olmaz. Birkaç gün sulu ve yumuşak ılık gıdalar tercih edilir.

 

Geniz eti zamanında alınmazsa uyku apneleri artarak devam edebilir, çene ve diş yapısında bozukluklar oluşabilir, kalıcı orta kulak problemleri ve işitme kaybı meydana gelebilir, büyüme ve gelişme geriliği kalıcı olabilir. Geniz eti alınan çocuklar daha sık hasta olmaz, çünkü insan vücudunda geniz etinin yaptığı görevleri yapan çok sayıda organ vardır.