Randevu Al

Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)

Yaşımızın ilerlemesi ile birlikte her iki kulakta ortaya çıkan işitme kaybına verilen isimdir. Esas olarak sesin iç kulak yapılarına iletilmesine rağmen yeterince algılanamamasından kaynaklanır (sensörinöral tipte işitme kaybı, sinirsel kayıp). Özellikle yüksek frekans sesler (tiz, ince sesler) etkilenir ve konuşulanları ayırt etmek zorlaşır.

 

Presbiakuzi belirtileri nelerdir:

Kişiler; kapının zilini, telefonun sesini duymakta zorlanır, televizyon sesini yükseltmek ister. Başlangıçta sesleri duyduklarını, ancak anlayamadıklarını ifade ederler. Gürültülü ortamlarda rahatsız olabilirler. Giderek işitme azlığı ve iletişim sorunları artar. Böylece toplumdan izolasyon, depresyon, demans gibi ek sorunlar oluşur. İşitme kaybının yanı sıra çınlama ve denge bozuklukları ortaya çıkabilir. 

 

Presbiakuzi nasıl tespit edilir:

Süreç ile ilgili öykü alındıktan sonra muayene yapılır. Kulak kanallarında buşon (kulak kiri) varsa temizlenir. Odyometrik tetkiklerle işitme ve anlama seviyesi belirlenir. Presbiakuzi tanısında gerekli olmamakla birlikte iki kulak arasında anlamlı işitme farkı saptanırsa olası diğer nedenlere yönelik bilgisayarlı tomografi, MR gibi tetkikler yapılabilir.

 

Presbiakuzi tedavisi nasıl yapılır:

Oluşan duyma kaybını tedavi etmek, eski haline döndürmek mümkün değildir. Hastaların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla işitme cihazı adı verilen yardımcı cihazlar kullanılır.

 

İşitme cihazları, yapısında olan mikrofon aracılığı ile çevredeki sesleri toplar, pil enerjisiyle çalışan amplifikatör sayesinde bu sesleri yükseltir ve hoparlör yoluyla kulağa aktarır. Cihazın fiziki yapısı ve çalışma ayarları kişiye özeldir, başkası tarafından kullanılamaz.

 

Hastanın iki kulağının işitmesi birbirine yakın ise ideal olan her iki kulağa da işitme cihazı kullanılmasıdır. Eğer bir kulağın işitmesi nispeten korunmuş ise kötü işiten kulağa cihaz kullanmak uygundur. Ancak, çift taraflı işime kayıplarında, bir kulağın işitme kaybı cihazdan fayda görmeyecek düzeydeyse daha iyi işiten kulağa cihaz kullanmak gerekir.

 

Gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde günümüzde işitme cihazları oldukça küçülmüştür ve kulak içi modelleri dışarıdan görülemeyecek yapıdadır. Ayrıca çok sayıda ses tonunu farklı olarak işleyebilmeleri ve çevreye göre otomatik ayar değiştirmeleri sayesinde uyum sorunları giderek azalmıştır.

 

İşitme kaybı dereceleri ve işitme cihazı kullanımı:

İşitme seviyesi desibel (dB) birimi ile ölçülür. Bu değer ne kadar küçük ise duyma o kadar iyi, değer ne kadar yüksek ise duyma o derecede azalmış demektir. Normal işitme 0-20 desibel arasındadır. 

Çok hafif derecede işitme kaybı: Ölçülen işitme seviyesi 20 – 45 dB arasındadır. Saat tıkırtısı, musluk damlaması gibi sesler duyulamayabilir. Karşılıklı konuşma rahattır, ancak gürültülü ortamda bazı sözcükleri kaçırabilirler. İşitme cihazı ile daha rahat iletişim kurarlar.

Hafif derecede işitme kaybı: Ölçülen işitme seviyesi 46 – 55 dB arasındadır. Yakın konuşmada rahat anlaşırlar, uzaktan konuşmada veya kalabalıkta zorlanırlar. Kapı zili ve telefonun çaldığını sıklıkla duyamazlar. İşitme cihazından büyük fayda görürler.

Orta derecede işitme kaybı: Ölçülen işitme seviyesi 56 – 70 dB arasındadır. Normal konuşmayı anlamak ve takip etmek genelde mümkün değildir. Ancak yüksek sesle konuşmayı duyabilirler. Gürültülü ortamda anlamakta büyük zorluk çekerler. İşitme cihazı kullanımının en yararlı olduğu gruptur.

İleri derecede işitme kaybı: Ölçülen işitme seviyesi 71 – 90 dB arasındadır. Sadece çok yakın ve bağrılarak söylenenleri anlayabilirler. Uygun işitme cihazı kullanımı ile fayda görürler.

Çok ileri derecede işitme kaybı: Ölçülen işitme seviyesi 90 dB’in üzerindedir. İşitme cihazı kullanımının yanı sıra dudak okuma gibi yardımcı yöntemler öğretilmelidir.