Bademcikler, hem solunum hem de sindirim sistemin girişinde stratejik olarak konumlanmıştır. Lenf sisteminin en büyüğü ve en önemlisidir. Savunma sistemin gelişmesinde önemlidir. Ancak özel yapılarından ötürü tekrarlayan şekilde enfekte olabilir ve hastalık(akut&kronik bademcik) kaynağı haline gelebilirler. Koruma fonksiyonu ile tekrarlayan hastalık arasındaki denge kalıcı olarak hastalık yönüne kayarsa bademciklerin alınması(tonsilektomi )düşünülebilir
Yılda en az 5 kez geçirilen ciddi ateşli bademcik enfeksiyonu, ciddi ağız kokusu, özellikle bademciğin birinde şüpheli kitle?kanser varlığı, horlama ve uykuda nefes darlığı apne durumu ve daha önce geçirilmiş enfeksiyona bağlı abse varlığı gibi durumlarda bademcikler alınmalıdır.
Bu ameliyatda hangi teknikler kullanılıyor?
Çocuklara uygulanan cerrahi girişimler arasında ilk sırada yer alır. Zaman içerisinde cerrahi aletlerin gelişmesi ile ameliyat tekniklerinde de gelişmelere neden olmuştur. Soğuk cerrahi,Elektrokoter,lazer, plazma cerrahisi,ultrasonik teknoloji,radyofrekans, harmonik bıçak,termal welding kulanılmaya başlanmıştır.
Son zamanlarda bademcik ameliyatlarında altın standart yöntem termal welding yöntemidir.Termal Welding sistemi ; elektrik akımı olmaksızın direktermal enerjinin,ısının kullanılması esasına dayanan, dokuya minimum hasar veren ve aynı enstrümanla hem yakma hem de kesme yapabilen bir cihazdır.
Hastanemizde yepyeni bir yöntem olan thermal welding ile bademcik ameliyatını daha rahat yapmak mümkün olmaktadır.
Thermal welding, operasyon esnasında ısı enerjisi ile ameliyat alanında kanama kontrolünü sağlar ve daha sonraki dönemde doku iyileşmesini hızlandırır. Bu yöntem ameliyat esnasında kanamayı engellediği için, ameliyat süresini ve anestezi süresini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Ameliyat esnasında önemli ölçüde rahatlık sağlarken ameliyat sonrası dönemde kanama sıklığını azaltmaktadır. Ayrıca, ameliyat sonrası dönemde yine çok önemli bir problem olan ve yaklaşık 10-15 gün kadar süren ağrı şikayetini de diğer yöntemlere göre azaltmaktadır.
Sonuç olarak hasta açısından thermal welding yöntemi, ameliyat sonrası dönemde hastanın toleransını artırırken diğer tekniklere göre nispeten konfor sağlar.
Bademcik ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ortalama 20 -45 dk aralığında cerrahi işlem sürer. Çoğu zaman bıçak dikiş vs kullanılmaz ve termal welding ile bademcikler alınır.
Ameliyattan sonra hasta genellikle 6-8 saat serviste tutulduktan sonra taburcu edilir. Nadiren 1 gece yatırılır. Ağrı kontrolü için ilaç tedavisi düzenlenir. Ameliyat sonrası kanama olmasın diye 10-15 gün kadar bir diet programı verilir.
Hastalar bol su içerler, dondurma yerler ve sıvı yumuşak kıvamda besinler tüketirler. Çocuklar 7-10 gün, erişkinler ise 15-20 gün sonra günlük aktivitelerine dönebilirler.
Kulak Burun Boğaz Kliniği
Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (Alerjik Nezle)
Bademcik Ameliyatı
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş-Boyun Tümörleri
Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı
Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviyasyonu)
Dış Kulak Problemleri
Doğumsal Boyun Kitleleri
Farenjit
Geniz Ameliyatı
Horlama ve Apne Cerrahisi
Kepçe Kulak (Otoplasti) Operasyonu
Kulak Çınlaması
Kulak Mikro-Cerrahisi
Lazer Yöntemi ile Ses Telleri ve Kanser Cerrahisi
Rinoplasti (Estetik Burun)
Sinüzit
Soğuk Algınlığı (Nezle) ve Grip
Tiroid Cerrahisi
Tükürük Bezi Hastalıkları ve Cerrahisi
Ventilasyon Tüpü
Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)
Yutma Bozuklukları