Hemoglobin için gerekli olan yeterli demir düzeyinin kanda olmaması ile karakterize bir durumdur.
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi Nedir?
Çocuklarda anemi oldukça sık görülür. Aneminin en sık sebebi de yetersiz alıma bağlı demir eksikliğidir. Anemik çocuklarda, yeterli kırmızı kan hücresi veya yeterli hemoglobin yoktur. Hemoglobin; dokulara, organlara ve hücrelere oksijen taşınmasını sağlayan bir proteindir. Demir, Hb oluşumu için gereklidir.
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi Neden Olur?
Demir eksikliği sebepleri şunlardır:
1- Demirden Fakir Beslenme:
Çocuklar demiri gıdalardan alır. Ancak bu demirin çok az bir kısmı emilmektedir.
2- Vücut Değişiklikleri: Çocuklar büyüme atağına girdiğinde, daha fazla kırmızı kan hücresi yapmak için daha fazla demire ihtiyaç duyarlar.
3- Gastrointestinal Sistem Problemleri: Bazı GİS ameliyatlarından sonra demir emilimi bozulabilir. Gıdalarla alınan demirin çoğu normalde ince barsaklardan emilir. Bu sistemde meydana gelen herhangi bir problemde demir emilimi bozulacağından demir eksikliği görülebilir.
4- Kan Kaybı: Kan kaybı demir eksikliğine yol açacaktır. Gastrointestinal sistemden kanama, adet görme ya da yaralanma şeklinde kan kaybı buna sebep olabilir.
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi Tanısı Nasıl Konur?
Çoğu vakada basit kan testleriyle tanı konur. Rutin taramalar yapılır çünkü anemi çocuklarda çok sık görülür ve sıklıkla semptom vermeyebilir.
Tanı Koymak İçin Şu Testler Yapılır:
Demir Eksikliği Anemisi Olan Çocuklarda Semptomlar Nelerdir?
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi Nasıldır?
Demir eksikliği anemisinde;
1- Demir Takviyeleri: Demir damlaları, şurupları ya da hapları vardır. Demir preperatları genel olarak midede rahatsızlığa yol açar ve dışkı rengini boyayabilirler. Emilimlerini artırmak için aç karnına ya da taze sıkılmış portakal suyuyla beraber alınmaları gerekir. Sadece diyet alışkanlıklarını değiştirerek demir eksikliği tedavisi sağlanamaz, demir preparatları oldukça etkindir. Çok nadiren ilaçları tolere edemeyen çocuklarda damardan demir takviyesi verilmesi gerekebilir. Ancak bunda ciddi alerjik reaksiyonlar geliştiğinden çocuklarda hayatı tehdit edecek düzeyde ciddi anemi olmadığı sürece tercih edilmez.
2- Demirden Zengin Beslenme: Kırmızı et, karaciğer, tavuk, hindi, balık, brokoli gibi lahanagiller, yeşil yapraklı sebzeler, şalgam, karalahana, yeşil fasulye, kuru fasulye, bezelye, barbunya, börülce gibi gıdalar.
Demir Eksikliğinin Komplikasyonları Nelerdir?
Büyüme ve gelişme geriliğine yol açabilir. Nadiren ağır anemi durumunda kalp yetmezliğine kadar ciddi bulgular görülebilir. Mutlaka tedavi edilip tedavi sonrasında kontrol değerlere bakılmalıdır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri)
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi
Çocuklarda Diyabet ve Hormonal Bozukluklar
Çocuklarda Egzama (Atopik Dermatit)
Çocuklarda Glomerulonefritler
Çocuklarda Görülen Böbreklerin Kistik Hastalıkları
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları
Çocuklarda Nefrotik Sendrom
Çocuklarda Nörojenik Mesane Nedir?
Çocuklarda Zatürre (Pnömoni) Nedir? Zatürre Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?