Burnu ikiye bölen duvar benzeri yapıya Septum denir. Bu yapının sağa veya sola, bazen de “C” veya “S” harfi şeklinde her iki yana eğri ya da kaymış olmasına “Septum Deviyasyonu” adı verilir.
Septum deviyasyonu, yüz kemiklerinin oluşumu sırasında oluşan çekilmeler-itilmeler, doğum esnasında veya sonrasında oluşabilen burun travmaları sonucunda ortaya çıkabilir. Böylece burun boşluğu belli bölümlerde daralır ve bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu durum halk arasında “burunda kemik olması”, “burunda et olması”, “burunda kırık olması” olarak da anılmaktadır.
Septum deviyasyonu hangi sorunlara neden olur:
Burnumuzun doğal çalışma düzeninde belli saat aralıkları ile dönüşümlü olarak bir burun tarafımız daha fazla hava alırken, diğeri dinlenir. Normalde insan bunun farkına varmaz. Ancak burnunda sorun olan kişiler bunu fark eder.
Septum deviyasyonu ameliyatı (septoplasti) nasıl yapılır:
Ameliyat lokal veya genel anestezi altında burun içinden yapılır. Dışarıdan görülemeyecek bir kesi ile girilerek kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkartılır veya düzleştirilir. Çıkarılan kıkırdaklar mümkünse düzeltilip yerine konulur. Eğer burun içindeki etler de büyük ise ve solunumu zorlaştırıyorsa, aynı zamanda bunlar da küçültülür. Oluşturulan kesi, eriyen dikişlerle kapatılır. Ameliyatın sonunda burun içine tamponlar yerleştirilir ve bunlar birkaç gün sonra alınır. Birçok farklı burun tamponu vardır ve günümüzde daha çok kendinden kanallı olan ve nefes alıp vermeye belli oranda müsaade eden silikon tamponlar kullanılır. Uygun hastalarda ameliyat tamponsuz da sonlandırılabilir.
Burun içindeki eğriliğin tedavisi için günümüzde ameliyattan başka bir tedavi seçeneği yoktur.
Burnun dış çatısında eşlik eden sorun varsa ne yapılmalıdır:
Sıklıkla burun içindeki eğrilik, burnun dış yapısındaki eğrilmelerle birlikte olur. Burnun dışındaki sorun, burun içindeki eğrilin düzeltilmesini engelleyecek veya kişinin nefes alıp vermesini zorlaştıracak düzeydeyse bu iki problem beraber düzeltilmelidir. Yani burnun hem iç duvarına (septuma) hem dış çatısına müdahale edilmelidir (septorinoplasti, rinoplasti).
Burun içinde tıkanıklığa yol açan kısımlar çıkartılır ve burnun dış yapısındaki bozuklukların düzeltilmesinde ve zayıf bölgelerin desteklenmesinde kullanılır.
Burun ameliyatları KBB uzmanları tarafından en sık yapılan ameliyatlardandır. İster lokal anestezi, ister genel anestezi ile yapılsın, hasta aynı günde ayağa kalkar ve iyileşme birkaç haftada tamamlanır.
Ameliyat olunmaması halinde neler olabilir:
Burun tıkanıklığının tedavi edilmediği durumlarda yukarıda belirtilen şikayetlerin devam etmesi dışında özellikle horlayan kişilerde uykuda nefes kesilmeleri, yani “uyku apnesi” ortaya çıkabilir. Bu durum ilerleyerek kalp ritim bozukluklarına, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesine yol açabilir.
Uyku apnesi hastalığında temel öğelerind tıkanıklığının edilmesidir.
Kulak Burun Boğaz Kliniği
Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (Alerjik Nezle)
Bademcik Ameliyatı
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş-Boyun Tümörleri
Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı
Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviyasyonu)
Dış Kulak Problemleri
Doğumsal Boyun Kitleleri
Farenjit
Geniz Ameliyatı
Horlama ve Apne Cerrahisi
Kepçe Kulak (Otoplasti) Operasyonu
Kulak Çınlaması
Kulak Mikro-Cerrahisi
Lazer Yöntemi ile Ses Telleri ve Kanser Cerrahisi
Rinoplasti (Estetik Burun)
Sinüzit
Soğuk Algınlığı (Nezle) ve Grip
Tiroid Cerrahisi
Tükürük Bezi Hastalıkları ve Cerrahisi
Ventilasyon Tüpü
Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)
Yutma Bozuklukları