Nesnelere uzanma, kolunuzu kaldırma ve tüm kol hareketlerinizi ağrısız yapabilirsiniz.
İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniği olarak sağlıklı dirseklere sahip olmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Yaralanma ya da artrit gibi kronik hastalıklar kolunuzu ve dirseğinizi tam olarak kullanmanızı engelleyecektir. En önemlisi alışveriş sonrası poşetleri taşımak, tenis raketini tutmak, sportif aktivitelerle uğraşmak, klavye kullanmak, duş almak ve hatta yemek yapma bile ağrılı yada imkansız bir hale gelebilir.
Travmatik yaralanmalardan kronik eklem hastalıklarına uzanan geniş bir yelpazede Can Hastanesi Ortopedi Kliniği deneyimli uzman ekibi ve son teknolojik olanakları ile dirsek ve kol fonksiyonlarınızı düzeltmek, sizi ağrılardan kurtarmak için gereksinimlerinize ve tıbbi durumunuza özel kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturmaktayız. Alanında başarılı ve deneyimli uzmanlarımız, multidisipliner bir yaklaşımla dirsek ve kol adına tüm akut ve kronik hastalıkların tedavisinde sizlerledir.
Gelişmiş teknolojik imkanlarımızla sizi yaralanmalara ve eklem hastalıklarına bağlı hareket kısıtlılıklarından ve ağrılardan kurtarmak için çalışmak birincil önceliğimiz olacaktır.
DİRSEK KIRIKLARI:
Dirsek Kırığı, dirsek eklemini oluşturan üç kemikten bir ya da daha fazlasında kırılma ile oluşur. Bu kemikler, Radius (dirsekten el bileğinize başparmak tarafından giden kemik), ulna (dirsekten el bileğine diğer taraftan giden kemik) ve humerustur. (dirsek ile omuzunuzu birleştiren kemik)
Çeşitli tiplerde dirsek kırıkları vardır ve en sık olanlarından biri suprakondiler kırık denilen, dirseğinizin hemen üzerinde humerus kemiğinde oluşan kırıktır. Epikondiler kırık ise dirsek içinde yada dışındaki kemik çıkıntıda oluşan kırıktır.
Dirsek kırıkları kapalı yada açık olabilir. Kapalı kırık cilde kadar ulaşmamış kırıktır. Açık kırıkta ise kemik kırığı ciltte açılmaya neden olur ve bu alanı enfeksiyonlara açık hale getirir.
Bulgular;
Nedenleri;
Tedavi:
Can Hastanesi Ortopedi kliniğindeki detaylı muayene ve radyolojik incelemeler sonrasında klinik durumunuza uygun tedavi belirlenecektir. Eklemin sabit hale getirilmesi ve stabilizasyonu önemli bir yaklaşımdır. Eğer bir ya da birkaç yerde kırık saptandıysa cerrahi müdahale de gerecektir. Kemik iyileşmesi tamamlandığında, uygun kas gruplarını güçlendirmek adına multidisipliner çalışan ekibimizin bir üyesi olan Fizik Tedavi Kliniğimiz tarafından bireyselleştirilmiş fizik tedavi programına alınırsınız.
BİSEPS TENDON KOPMASI VE YIRTIĞI:
Biseps tendon rüptürü (kopması), biseps kasınızı omuzunuza yada dirseğinize bağlayan kirişin kopmasıdır. Yırtık ise yine bu noktalarda tam ya da bölgesel olarak karşımıza çıkabilir.Her iki durum da son derece ağrılıdır.
Kopma ya da yırtılma gibi yaralanmalar, kolun üzerine düşme, kolunuzu oynatma ya da bükme sırasında ya da ağır bir objeyi taşıma sırasında oluşabilmektedir.
Yaş ve cinsiyet de önemli risk faktörleridir. 30 yaş ve üzerinde ve ayrıca erkeklerde daha sık görülür. Sigara içiyor olmak ve kortikosteroid türü ilaç kullanıyor olmak da riski arttırmaktadır.
Bulgular;
Tedavi:
Can Hastanesi Ortopedi Kliniği’ne geldiğinizde doktorunuz klinik bulgularınızı değerlendirecek, detaylı bir öykü ve fizik muayene sonrası size uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Kol gücünüze ve tüm kol fonksiyonlarına kavuşmanız başarılı bir cerrahi ve fizik tedavi programı ile mümkün olacaktır.
DİRSEK TENDİNİTİ (TENİSÇİ DİRSEĞİ-GOLFÇÜ DİRSEĞİ)
Bir tenis raketini ya da golf sopasını sallamak kolay görünebilir fakat içindeki mekanizma oldukça karmaşıktır. Dirseğiniz; dirseğinizin üç kemiğini bir arada tutan kaslar, bağlar ve kirişlerden oluşmaktadır. Ön koldaki kaslar ve kirişlerde iltihabi reaksiyon oluşunca dirsek tendiniti meydana gelir.
Dirsek tendiniti, golfçu yada tenisçi dirseği, ekstensor carpi radialis brevis adı verilen özel bir kasın hasarlanmasıdır. Zamanla yapılan tekrarlayıcı hareketler ya da spor aktiviteleri bu süreci hızlandırır ve destekleyici kirişler gevşer.
Bu tendinit, fazla kullanmaya bağlı bir hasarlanmadır. Raketle yapılan sporlar, bir objeyi sürekli tutmayı gerektiren risk faktörünü arttırır. Genellikle baskın olarak kullandığınız kolda görülür ancak diğer kolda da olması mümkündür.
Bulgular;
Tedavi:
İzmir Can Hastanesi Ortopedi Kliniği’ne geldiğinizde uzman doktorumuz tarafından öykünüz alındıktan sonra tanıyı netleştirecek şekilde fizik muayeneniz, bazı testler eşliğinde yapılacaktır. Birçok hasta, cerrahi dışı yöntemlerle düzelebilmektedir. Bu aşamada hastaların fizik tedavi ile de desteklenmesi mümkün olmaktadır. Eğer bulgularınız, uygun tedaviye rağmen aylarca sürecek duruma geldiyse cerrahi tedavi de gündeme gelecektir. Doktorunuz size en uygun tedavi alternatifini belirleyerek size özel tedavi planını oluşturacaktır. Tedavi sonrası normal günlük yaşantınıza ve spor yaşamınıza döndüğünüzde, doktorunuz bu durumun tekrarlamaması adına size önerilerde de bulunacaktır.