HALLUKS VALGUS
Halluks valgus, en sık görülen ayak hastalıklarından birisidir. Ayak baş parmağının (halluks) lateral (yana doğru) sapması durumudur. Ayak büyük baş parmağının, düzleminden saptığı bir ayak şekil bozukluğudur. Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması ayağın tüm yapısını etkiler. Hastalık ilerledikçe yoğun ayak ve parmak ağrılarına yol açmaktadır, ayrıca iltihap oluşumu da olasıdır. Oluşan iltihap ayağın şişmesine, ağrının artmasına sebep olur ve tedavi edilmezse hastalık daha da kötüleşebilir.
Ayak baş parmağının sapması öncelikle yana doğru gerçekleşir, daha sonra ayak baş parmağının ucu ve tırnak da ön düzlemde yana doğru döner. Yana sapan ayak baş parmağı ucu, diğer parmağın üstüne çıkabilir, böylece diğer eklemlerde de ağrı hissedilmeye başlanır.
Halluks valgus, ağırlıklı olarak orta ve ileri yaş kadınlarda görülür. Ancak adolesan ve genç erişkinlerde de görülebilir. Kadınlar erkeklerden daha fazla etkilenir. Hemen her zaman ayakkabı giyen toplumlarda görülür.
Genel Önlem
Dar ayakkabı giyilmesinden kaçınılmalıdır.
Nedenleri
Prevalans
Bireylerde %33'üne varan oranlarda görülmektedir.
Risk Faktörleri
Kalıtımsal
Ayakkabı seçimi
Henüz tanımlanamayan genetik katkı mevcut olabilir. Hastaların 2/3'ünde aile hikayesi mevcuttur.
Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konur?
Belirti ve Bulgular
Fizik Muayene
Testler (Görüntüleme, patolojik bulgular)
Halluks Valgus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel Önlemler
Özel Tedavi; fizik tedavi
Medikal tedavi; ilaçlar, ağrı kesiciler kullanılabilir.
Cerrahi; cerrahi tedavinin amaçları, ağrının giderilmesi, deformitenin düzeltilmesi, normal biyomekaniğin sağlanması, yeterli eklem hareket açıklığının kazandırılmasıdır. Çok sayıda cerrahi seçenek mevcuttur. Birçok faktöre bağlı tedavi planı mevcuttur.
Cerrahi endikasyonlar (cerrahinin gerektiği durumlar):
Cerrahi kontrendikasyonları (cerrahinin kullanılmaması gereken durumlar)
Takip
Cerrahi komplikasyonlar (yara problemleri, enfeksiyon, deformitenin tekrarlanması, eklem sertliği gibi) açısından hasta takibi önemlidir.
Ayakta görülen şekil bozuklukları ve iltihaplanmalar hafife alınmamalı ve mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.