Dış ortamdan bize ulaşan bir ses olmadan sesler algılıyor olmamıza tıbbi olarak tinnitus, dilimizde de kulak çınlaması denir. Hastalar bu sesleri bazen kulaklarında, bazen beyninin içinde duyduğunu ifade eder.
Tinnitus, aralıklı olarak kısa süreli veya devamlı halde olabilir. Sıklıkla kişinin günlük hayatını etkilemezken, bazen çok can sıkıcı olabilir ve kişiyi psikolojik olarak etkileyebilir. Bu rahatsız edici durum genel olarak gün içerisinde çevremizdeki seslerin baskılayıcı etkisiyle pek hissedilmez ve özellikle gece sessizlikte kendini belli eder. Sesin özelliğine ve şiddetine bağlı olarak ciddi uyku sorunlarına yol açabilir.
Tinnitus; çınlama sesi, uğultu sesi, rüzgar sesi, su şırıltısı, yağmur sesi, böcek sesi, vızıltı sesi, makine sesi olarak duyulabilir. Kulak çınlamasını sadece kişinin kendisinin duyabildiği gibi (subjektif tinnitus), nadiren boyun ve kulak çevresindeki damar – kas hastalıklarında başkaları tarafından da duyulabilir (objektif tinnitus).
Tinnitus; sıklıkla basit ve ciddi sağlık sorunu oluşturmayan nedenlerden olabildiği gibi, zaman zaman ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.
Tinnitus nedenleri:
Tinnitusu olan hastanın değerlendirilmesi:
KBB uzmanı tarafından belirtilerin detaylı sorgulanması sonrasında muayene yapılır. Buşon (kulak kiri), dış ve orta kulak iltihabı gibi sık rastlanan sebepler kolaylıkla tespit edilebilir ve tedavi edilir.
Muayene sonrasında işitme testleri, kan tetkikleri, orta – iç kulak yapılarını detaylı olarak incelemek amacıyla görüntüleme tetkikleri (tomografi, MR) yapılabilir.
Tinnitus tedavisi:
Yapılan muayene ve tetkiklerin sonucunda rahatsızlığın nedeni tespit edilirse gerekli tedaviler uygulanır. Sıklıkla kulak çınlamasının nedeni tam olarak bulunamayabilir. Böyle durumlarda kullanılabilen bazı ilaçlar vardır. İlaç tedavilerinin etkisi kesin değildir ve fayda oranı değişkendir. Çınlama süresi uzadıkça ilaçların etkisi azalmaktadır. Çınlama başladıktan sonraki 7-10 içinde tedaviye başlanırsa düzelme ihtimali daha yüksektir.
İlaç tedavilerinin dışında özel tinnitus terapi cihazları ile kişinin duyduğu sesi maskeleme yapılabilir. İşitme kaybı ile birlikte olan durumlarda işitme cihazları kullanılabilir.
Hastanın duyduğu sese alışmasına yönelik retraining terapi uygulaması yapılabilir.
Hastanın çınlama sesinin özellikleri belirlenip, soft lazer cihazıyla seanslar halinde terapi uygulanabilir.
Tinnitus hastaları için öneriler:
Kulak Burun Boğaz Kliniği
Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (Alerjik Nezle)
Bademcik Ameliyatı
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş-Boyun Tümörleri
Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı
Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviyasyonu)
Dış Kulak Problemleri
Doğumsal Boyun Kitleleri
Farenjit
Geniz Ameliyatı
Horlama ve Apne Cerrahisi
Kepçe Kulak (Otoplasti) Operasyonu
Kulak Çınlaması
Kulak Mikro-Cerrahisi
Lazer Yöntemi ile Ses Telleri ve Kanser Cerrahisi
Rinoplasti (Estetik Burun)
Sinüzit
Soğuk Algınlığı (Nezle) ve Grip
Tiroid Cerrahisi
Tükürük Bezi Hastalıkları ve Cerrahisi
Ventilasyon Tüpü
Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)
Yutma Bozuklukları