Tiroid bezi boyunda, nefes borusunun üst kısmında ve önünde yer alır. Papyon kravata benzer. Vücudun önemli iç salgı bezlerinden biridir. Vücut sıcaklığı, nabız sayısı, kan basıncı, solunum sayısı ve derinliği ve buna benzer pek çok temel fonksiyonun optimum düzenlemesini yapar. Aşırı çalıştığı durumlarda (hipertiroidi) nabız hızlanır, kilo kaybı, hipertansiyon, iştah açılması, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme gibi belirtiler görülür. Az çalıştığı hipotiroidide ise bunların tersi olur. Kilo alımı, su tutulumu, miskinlik, isteksizlik görülür. Bu durumlar dahiliyenin endokrinoloji uzmanlık alanına girer.
Özellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde “nodül” görülebilir. Bunlar tiroid bez içindeki yoğun hücre adacıklarıdır. Büyüklükleri birkaç milimetre ile 15-20 cm arasında değişebilir. Kadınlarda daha sık görülür. Bunların birden fazla olması durumuna guatr denir. Guatr olmasıi, tiroid bezin az veya çok çalışması ile ilgili değildir. Bu nodullerin % 5-10’undan azı kanserdir.
Tiroidektomi (Guatr ameliyatı), kanser olduğu bilinen veya kanser ihtimali yüksek olan nodüllerin var olması durumunda tiroid bezin yarısı veya tamamı çıkarılmasıdır. Gerekirse aynı seansta boyun lenf bezleri çıkarılır (boyun diskesiyonu) ve ameliyat sonrasında radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
Guatr ameliyatı genel cerrahi veya kulak burun boğaz hekimleri tarafından yapılabilir. Genel anestezi ile uygulanır. Ameliyat sırasında tiroid bezin çalışması normal sınırlarda olmalıdır (ötiroid). Ameliyat öncesinde hiper veya hipotiroidi varsa, ilaçla düzeltilir.
Guatr ameliyatı sonrasında görülebilen komplikasyonlar hipokalsemi ve ses teli felcidir. Hipokalsemi, guatr bezinin arkasında yer alan 4 tane paratiroid bezin 3 veya daha fazlasının çıkarılması sonucu gelişebilir. Tiroidektomilerin % 3’ünden azında kalıcı hipokalsemi olur. Kalsiyum ve paratiiorid hormon takviyesi yapılır.
Tiroidektomi sonrası ses teli siniri yaralanma ihtimali % 0.3-14 oranında değişmekle birlikte, tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığı zaman bu oran % 1’in altına kadar düşmektedir. Hastalarda ses ksıklığı ve/veya nefes darlığı görülür. Tedavisinde değişik cerrahi tekniklerin uygulanması gerekir.
Bütün cerrahilerde olduğu gibi BİLGİ, TECRÜBE ve TEKNİK DONANIM tiroid cerrahisinde de başarı için gerekli faktörlerdir.
Kulak Burun Boğaz Kliniği
Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (Alerjik Nezle)
Bademcik Ameliyatı
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş-Boyun Tümörleri
Burun Eti (Konka) Küçültme Ameliyatı
Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviyasyonu)
Dış Kulak Problemleri
Doğumsal Boyun Kitleleri
Farenjit
Geniz Ameliyatı
Horlama ve Apne Cerrahisi
Kepçe Kulak (Otoplasti) Operasyonu
Kulak Çınlaması
Kulak Mikro-Cerrahisi
Lazer Yöntemi ile Ses Telleri ve Kanser Cerrahisi
Rinoplasti (Estetik Burun)
Sinüzit
Soğuk Algınlığı (Nezle) ve Grip
Tiroid Cerrahisi
Tükürük Bezi Hastalıkları ve Cerrahisi
Ventilasyon Tüpü
Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı (Presbiakuzi)
Yutma Bozuklukları